Molen Polder Rijs-en-Daal, deel Laag Zestienhoven, ondermolen, Overschie

Overschie, Zuid-Holland

aan de Schie
Rotterdam-Laag-Zestienhoven en Oudendijk
Overschie B (2) 625 De droogmakerij van Zestienhoven

Vijzel 1,43 m Ø, spoed 50 cm

geschiedenis
Aan de westzijde van de Schie lagen twee polders, die in de loop der tijden flink uitgeveend waren, de Zestienhovense- en de Oudendijksepolder, elk met een eigen molen.

Deze in 1711 gebouwde poldermolen (links op de foto) van het zuivere Zuid-Hollandse type deed dienst als ondermolen van de polder 'Laag Zestienhoven'.
Molenaar op deze molen was o.a. W. Brandhorst.

Op 23 augustus 1786 werd een vergunning gegeven om de uitgeveende plassen van deze polders samen droog te maken. Zo ontstond er één droogmakerij die de naam Rijs-en-Daal kreeg.
Het niet verveende deel van de polders, dat veel hoger lag dan de droogmakerij, werd ook samengevoegd tot één polder, de Bovenpolder Zestienhoven en Oudendijk.
Deze polder werd bemalen door de molens van de oude afzonderlijke polders. Deze molens sloegen ook nog het water op de Schie uit, dat door de molens van Rijs-en-Daal uitgemalen was op de bovenpolder.

De aanbesteding van deze molen vond plaats op 22 februari 1788 voor fl 2500.
Er werd gebruik gemaakt van molen No.8, een achtkant van de Bleiswijksche Droogmakerij (dbnr 8742).
Het afbreken en transporteren van deze molen en de wederopbouw tezamen met het veranderen van een hellend scheprad naar vijzelmolen is aangenomen door de molenbouwer Cornelis Pellicaan voor fl 15694.

De droogmaker ging met de oplevering niet akkoord en eiste gedeeltelijke sloop, maar kwam toch in overeenstemming met de bouwer omreden dat de Oudendijksche molen een stuk verzakt was en Pellicaan de fundering en metselwerk volgens bestek dd 30 juli 1789 zonder betaling wilde malen en wel voor fl 1400
De heipalen geleverd door Abraham en Jan Stolk voor fl 1276.

Verkoop april 1919 aan Breedveld en Com. te Ouderkerk ad IJssel
Samen met de Oudendijkse ondermolen voor fl 5350.

Molenaars:
--------1790 - 31-10-1802 Frederik Spijker
01-11-1802 - 31-12-1802 Cornelis van der Graaf

Het water kwam terecht in een met het peil van de bovenpolder Zestienhoven en Oudendijk gelijkliggende voorboezem en ging naar de bovenmolen 'De Lange Molen' die op zijn beurt het water uitsloeg op de Schie.
In 1919 werden de beide ondermolens buiten gebruik gesteld.
De molen had zeer waarschijnlijk een vangtrommel, er steekt immers geen wipstok uit de kap!

trivia
Op de afgebeelde ansichtkaart zijn beide ondermolens te zien, twee vijzelmolens. In 1786 zijn de molens gebouwd. Links staat de molen van de polder Zestienhoven en rechts de molen van de polder Oudendijk. De ene molen bemaalde het deel Oudendijk en de andere molen het deel Zestienhoven van 'De Drooggemaakte Polders Zestienhoven en Oudendijk, genaamd 'Rijs-en-Daal' zoals de officiële poldernaam was.