Molen Derde Bedijking der Mijdrechtse Droogmakerij, bovenmolen, De Hoef

De Hoef, Utrecht

aan Oostzijde Kromme Mijdrecht
De Ronde Venen, Utrecht
Amstelland

restant gesloopt
geschiedenis
De polder van de Derde Bedijking kwam rond 1860 tot stand, en werd drooggemalen door een stoomgemaal uitslaande op de Ronde Venen en een tweegang vijzelmolens, uitslaande rechtstreeks op de Kromme Mijdrecht.

De bouw van de beide vijzelmolens werd voor ƒ 61.300 aangenomen door H. en S. de Kort, aannemers te Ouderkerk aan den Amstel. De bovenmolen was in september 1862 gereed en de ondermolen in oktober 1863. Deze gang sloeg rechtstreeks uit op de Kromme Mijdrecht, dus op de boezem van Amstelland.
Aan de andere zijde van de polder werd in 1863 een vijzelstoomgemaal gebouwd dat uitsloeg op de boezem van de Ronde Venen.

Op de foto van de sloop van beide molens is een huis te zien dat er nog staat. Dit was een nieuwe machinistenwoning omdat in de romp van de ondermolen helemaal werd gebruikt voor de plaatsing van een centrifugaalpomp met dieselmotor. De persbuis van de pomp werd in de gedempte tussenboezem aangelegd en liep onder de bovenmolen door, waar hij eindigde in de oude voorwaterloop van de bovenmolen. Het stoomgemaal is toen ook afgebroken.

Bij de bouw van het huidige elektrische gemaal is verder alles verdwenen, alleen het stukje voorboezem tussen de bovenmolen en de Kromme Mijdrecht is er nog steeds.

Jan Hofstra, 18 maart 2022.