Molen De Hoop / Het Kalf, Hoorn

Hoorn, Noord-Holland

De Hoop / Het Kalf

Hoorn
Hoorn
Hoorn C (2) 176 Jan Zijp, houtkoper

geschiedenis

Volgens de Bundel nummer 51-1984, WEST-FRIESLANDS OUD EN NIEUW werd de molen in 1905 verplaatst naar BERGH AZEWIJN, in GELDERLAND. Restant volgens GELDERS MOLENBOEK 1968 pag. 626.
H. van der Kaay, 5 jan. 2006.

Op de TMK staat iets W van de molen van Balk iets wat ik ontcijfer als hout Z.M., een duidelijk molenteken is niet te zien; deze molen staat ook op de kaart van Kuyper (1865). Dit was De Hoop van eigenaar C. Zijp die omstreeks 1887 verplaatst werd naar het Visserseiland (nummer 1646) en daar De Rob ging heten. Hij stond op zijn oorspronkelijke plaats ongeveer 140 m W van de molen van Balk.
N. Jurgens, 13 jan. 2008.

Op de manuscriptkaart van West-Friesland, toegeschreven aan Johannes Dou, 1651-1654 (Westfries Archief), staat op deze plek (in de hoek van de Kleine Waal) een molen aangegeven zonder functie.
De andere getoonde molens zijn ons grotendeels nog onbekend.

Wellicht is dit ook al de molen die (iets westelijker) staat op de kaart van het Hoogheemraadschap van Uitwaterende Sluizen, door J.J. Dou uit 1680. Waterlands Archief, fotonr. 33_KA00317.
Op deze kaart staan tussen de Grote Waal en het Keern zeven molens, die ons grotendeels nog onbekend zijn.

In het kadaster 1811-1832 staat hier de zaagmolen aangegeven.

Rotterdamse courant, 19 jan. 1788:
"Den 9 February 1788; zal de Makelaar Jan Temme te HOORN, publyk presenteren te verkoopen, een extra florisante HOUTKOOPERY, waar in die Negotie met zeer goed succes is gedaan en nog word gecontinueert, staande en gelegen agter de Vrouwenkerk binnen gemelde Stad, bestaande in een weldoortimmert HUIS en ERVE. mitsgaders deszelfs Houttuinen , Wallen , Pakhuizen eo Knegts-Woonhuizing, alsmede de helft in de HOUT-ZAAGMOLEN DE HOOP.
Nader informatie te bekomen by gem. Makelaar."

Purmerender Courant, 28 maart 1875:
"Ten gevolge van het overlijden van de WelEdelen Heer G. Bloem Az. te Hoorn, wordt uit de hand te koop aangeboden, eene in volle werking zijnde, zeer beklante houtkooperij, met kapitale houtzaagmolen, pakhuizen, loodsen, molenaars- en knechtswoningen, kantoor enz. te Hoorn.
In persoon of met franco brieven te bevragen ten kantore van den Notaris C. Boldingh Gz. te Hoorn."
NB Wij hebben nog niet kunnen achterhalen op welke van de Hoornse zaagmolens dit betrekking heeft.

Hoornsche Courant, 21 april 1880:
"Trouw dienstbetoon is ook in Hoorn nog te huis: den 1sten Mei gedenkt Jan Basjes den dag, waarop hij voor 50 jaren in dienst trad van de familie Zijp, te Wognum, en wel als Houtzaagmolenaar op den molen de Hoop, aan de Weel alhier."

Tot 1887 stond aan het Weeltje de houtzaagmolen De Hoop', eigendom van de firma A. Zijp. In dat jaar werd dit bedrijf verplaatst naar De Haai oftewel het Visserseiland. De verhuizing van De Hoop naar haar nieuwe standplaats was - zeker in die dagen - een behoorlijk karwei. Onder de naam De Rob zou ze daar nog tot in 1924 dienst doen. De firma Zijp was overigens voor geen kleintje vervaard, want zij liet --eveneens in 1887-- haar houtzaagmolen De Halm van Wognum naar het Visserseiland verplaatsen, voorwaar een gigantische klus!
Bron: "Van 't Weeltje en haar weidemolentje", art. door K. Korpershoek Jr. in Kwartaalblad Oud-Hoorn, 1980 nr. 2.

Op de kaart van Oostwoudt uit 1723 staat binnen de Foreest Waal een molen getekend. Vermoedelijk is dit niet het weidemolentje, maar houtzaagmolen Het Kalf. Op de kadastrale kaart van 1823 staat hier nog altijd een houtzaagmolen, een van de laatste drie houtzaagmolens van Hoorn.
Bron: "Archeologisch bureauonderzoek en advies voor de inpassing van de weg tussen de Provinciale weg en De Weel", C.P. Schrickx en M.H. Bartels, Gemeente Hoorn, Bureau Erfgoed, Archeologie, 2011.