Molen Polder Assendelft, Noorderpolder, De David, Assendelft

Assendelft, Noord-Holland
v

korte karakteristiek

naam
Polder Assendelft, Noorderpolder, De David
modeltype
Kantige molen, grondzeiler
functie
poldermolen
bouwjaar
verdwenen
toestand
verdwenen
Toon op Google Maps met andere molens in de buurt  
Toon op Google Maps met andere molens in de buurt
Ten Bruggencate-nr.
01110 p
oude dbnr.
V3127
Meest recente aanpassing
media-bestand
Molen 01110 p Polder Assendelft, Noorderpolder, De David (Assendelft)
Foto: n.n.

locatie

plaats
Assendelft
plaatsaanduiding
gemeente
Zaanstad, Noord-Holland
streek
Zaanstreek
kadastrale aanduiding 1811-1832
Assendelft A (3) 592 De Noorder Polder
geo positie
X: 113032, Y: 499423
N: 52.48092, O: 4.76943

constructie

modeltype
Kantige molen, grondzeiler
krachtbron
wind
functie
romp
achtkante bovenkruier
inrichting
Scheprad
Later vijzel 2,16 m Ø
plaats bediening
grondzeiler
bediening kruiwerk
buitenkruier
plaats kruiwerk
bovenkruier
vlucht
26,60 m
afbeelding van onze ondersteuners

geschiedenis

toestand
verdwenen
bouwjaar
verdwenen
gesloopt
geschiedenis
In 1663 werd de Assendelver polder in tweeën gescheiden door een dwarsdijk (hierop werd later de Communicatieweg van Westzaan naar Heemskerk aangelegd). Doordat de molens De Os en De Bul hierdoor in de Zuiderpolder terechtkwamen, zat de Noorderpolder zonder bemaling. Hiervoor werd in het jaar 1663 de molen 'de David' opgericht. De molen werd aan de Nauernasche Vaart gebouwd, dicht bij Krommenie.

In 1870 werd voor ƒ 10.300 het scheprad vervangen door een vijzel. Het werk werd net als bij De Os en De Student uitgevoerd door Fa. Vredenduin te Zaandijk, De David was de laatste molen die vervijzeld werd. Uit de notulen van het polderbestuur blijkt dat na het gereed komen van 'De David', de 45 werklieden van de fa. Vredenduin een feestmiddag aangeboden werd, waar deze mensen onthaald werden op bier en brood.

In 1877 werd besloten om over te gaan op stoombemaling van de polder. Het polderbestuur wilde graag op de plek van de David een stoomgemaal plaatsen, doch op aanraden van Vredenduin werd de David opgekalefaterd en kwam het stoomgemaal op de plek van De Os.

Het exacte sloopjaar is niet te achterhalen. De 1870 uit Boorsma klopt niet. Vermoedelijk werd de molen in 1885 gesloopt. In 1891 besloot het polderbestuur om op de plaats van de molen De David een stoomgemaal te bouwen. Hoe de bemaling in de 6 tussenliggende jaren is geweest, is nog iets wat nader bestudeerd moet worden. Op 17 juni 1891 werd de eerste steen gelegd voor het nieuwe gemaal.
In 1918 kreeg het gemaal de elektromotor van 'De Landbouw'.
Het gebouw van 'De David' bestaat nog steeds, nu ingericht als woonhuis. De naam staat nog steeds op een steen in de voorgevel. Het staat aan de Nauernasche Vaart, ten Zuidoosten van de Forbo-fabrieken.

Bronnen:
- 'Tussen kil en twiske', J. de Boer
- "De molens van Assendelft", P. Boorsma
F. Rol
-----

De David werd in 1878 vervangen door een stoomgemaal. In 1877 brak een conflict uit tussen de ingelanden van de Noorder- en Zuiderpolder. De bewoners van de Noorderpolder weigerden mee te betalen aan de bouw van een stoomgemaal, waarop die van de Zuiderpolder besloten de sluis in de Communicatieweg te vervangen door een overtoom. Daarmee zou het onmogelijk worden water vanuit de Noorderpolder te lozen in de Zuiderpolder, die daar veel overlast van had. Het conflict duurde tot 12 december 1877. Toen gingen de bewoners van de Noorderpolder door de knieën. In het daarop volgende jaar werd het stoomgemaal gebouwd en molen De David afgebroken.
Ron Couwenhoven.

aanvullingen

trivia
Foto 1: Op deze zeldzame opname uit ongeveer 1900 is het gemaal te zien dat op de plaats van de molen werd gebouwd.