Molen De Zwarte Ruiter, Zaandijk

Zaandijk, Noord-Holland

Molen 01106 De Zwarte Ruiter (Zaandijk)

Zaandijk
aan de Sluissloot zz, aan het einde van het Hazepad, nabij de spoorweg wz.

De molen bezat een koppel kantstenen, enkele stampers en een excelsiormolen
versieringen
Op de oosterweeg van de molenschuur hingen twee borden. Een ervan droeg de naam van de molen, de andere had de tekst:
Marmerslijp te Koop
G. van Keulen
30 voet of ongeveer 8 meter

1926 onttakeld 1933 gesloopt
De Zwarte Ruiter was een kleine achtkante bovenkruier met een vlucht van ongeveer 8 meter.

Het achtkant van de molen was afkomstig uit Zaandam-West. In 1904 werd de molen gekocht door Gerrit van Keulen uit Zaandijk. Deze liet de Roohoorn afbreken en verplaatsen naar Zaandijk. Het achtkant werd op een dekschuit naar zijn nieuwe standplaats gevaren. Aldaar werd het achtkant op de westerschuur van de in 1895 gesloopte oliemolen “de Zwarte Ruiter” geplaatst.

Het binnenwerk van de nieuwe Zwarte Ruiter bestond uit een koppel kantstenen en wat stampers plus een excelsiormolen. Met dit binnenwerk werd er een groot scala aan producten vermalen. Niet alleen marmer, maar ook biksteen, tabak, dakpannen, chroomzuur, aardappelschillen, beenderen, glas, pijpaarde, krijt, amaril en stopverf.

Zo bleef het molentje tot 1926 werken. Op 20 november van dat jaar raakte de Zwarte Ruiter tijdens een storm twee roeden kwijt. De schade werd niet meer hersteld en kort daarna werden de restanten van het wiekenkruis verwijderd. Zo bleef het achtkant van de molen staan tot het jaar 1933, in welk jaar het werd gesloopt. De schuur van de Zwarte Ruiter bleef bestaan, in het dak van de schuur was het ondervierkant van de molen nog aanwezig, zie Beeldbank De Zaanse Molen, inv.nr. 0004889.

De molenschuur werd toen gekocht door de firma Beudeker, die bij de schuur een kleine scheepswerf begon. In de jaren vijftig van de vorige eeuw werden er ook ijzeren roeden gemaakt voor de overgebleven Zaanse molens. Halverwege de 1980-er jaren werden de laatste overblijfselen van de Zwarte Ruiter gesloopt.

- “Duizend Zaanse Molens” P. Boorsma 1968 blz. 120.
- “De Windroos” 1976, artikel over de familie van Keulen en de molens blz. 4-8.