Molen De Pet, Zaandam-West

De Pet
Molen 01104 De Pet (Zaandam-West)

Aan en bewesten de Heerenwatering, tegenover de Marga Klompéstraat.
Zaandam F (1) 144 Maarten Poel

aanvankelijk als wagenschotzager, later als balkenzager

geschiedenis
De windbrief voor de Pet werd op 20 juni 1725 uitgereikt aan Pieter Gerritsz. Kegh. Over de vroege geschiedenis van de Pet zijn verder niet veel gegevens bekend.
De molen kwam in het jaar 1808 in handen van de familie Plekker, zij zouden de molen de rest van zijn bestaan beheren en gebruiken. De familie Plekker werkte in loonzagerij met de molen, wat inhield dat er in opdracht voor o.a. handelaren en timmerlieden hout werd gezaagd. De Pet was een van de molens die tot het laatst aan toe in bedrijf werd gehouden. In de jaren twintig van de vorige eeuw liet eigenaar Willem Plekker naast de molen een elektrische zagerij oprichten, die was gehuisvest in een klein stenen gebouwtje. Hierna werd de molen steeds minder gebruikt, totdat hij begin jaren dertig voorgoed tot stilstand komt. Doordat Plekker de molen niet meer onderhoudt, begint de Pet langzamerhand in verval te raken. In augustus 1937 verkocht Willem Plekker de Pet aan de slopersfirma de Boer uit Oostzaan. De sloopvergunning liet nog enkele maanden op zich wachten, maar in april 1938 valt dan toch het doek voor de molen.
De Pet was de laatste paltrokmolen die in de Zaanstreek en zelfs heel Nederland werd gesloopt. Binnen de Zaanstreek restten toen alleen nog “de Held Jozua” en “de Gekroonde Poelenburg”. De firma Plekker bleef met haar zagerijtje actief tot begin jaren van de vorige eeuw, toen werd ook dit gesloopt ter voorbereiding van de aanleg van de nieuwe woonwijk “Westerwatering”.

- “Molens in de Zaanstreek in oude ansichten deel 1” T. Neuhaus 1987 blz. 8
- “Vervolg historisch overzicht ver.de Zaansche Molen” 1950 blz.19

trivia
Wagenschotzager, later balkenzager “de Pet”, paltrok, te Zaandam-West aan en bewesten de Heerenwatering, tegenover de Marga Klompéstraat. Bouwjaar 1725, gesloopt in 1938.