Molen Het Kuiken, Zaandam-Oost

Het Kuiken
volmolen, papiermolen, pelmolen
Molen 01085 a Het Kuiken (Zaandam-Oost)

Zaandam B (1) 126 Huibert Kuik, koopman

geschiedenis
In Duizend Zaanse Molens van Pieter Boorsma (1950) en 1100 Zaanse Molens van Ron Couwenhoven (2015) wordt de windbrief van de volmolen Het Kuiken aan het Kalf in Zaandam op 16 september 1649 gemeld. Uit recent onderzoek blijkt echter dat Frans Heijndericksz de windbrief al op 11 januari 1646 ontving. In de lijst met windbrieven die in het archief van de Grafelijkheidsrekenkamer van de Staten van Holland en West-Friesland (Nat. Archief, Den Haag) aanwezig is wordt een windpacht gemeld van ƒ 4 per jaar. Dat komt overeen met de windpacht die op 1 januari 1729 in het nieuwe windpachtregister van de Banne Oostzaan werd vastgelegd. Deze windpachten werden nooit gewijzigd.
De windbrief van 16 september 1649 hoort bij de volmolen De Stijfselbak, die Frans Heijndericksz ook aan het Kalf liet bouwen. In deze windbrief werd de windpacht op ƒ 4,50 vastgesteld en dit bedrag vinden we ook terug in het windpachtregister van de Banne Oostzaan in 1729.

Het Kuiken werd in 1726 voor het eerst als grauwpapiermolen genoemd, en in 1817 verbouwd tot pelmolen.

Ron Couwenhoven, 14 aug. 2018.