Molen Noordpolder onder Breukelen / Polder Holland, Loenen aan de Vecht

Loenen aan de Vecht, Utrecht

Vechtstreek
Loenen B (2) 222 De Hollandsche Polder

binnenkruier, later buitenkruier

1721 verbrand en vervangen 1874 verplaatst
geschiedenis

De polder ging in 1873 met de Voorburgsche polder en de Noordpolder onder Breukelen op in de Polder Holland, Sticht en Voorburg. Toen geschiedde de bemaling door twee wipmolens aan de oude Straatweg, uitslaand op de Vecht.

De molen werd verplaatst naar Ugchelen.
Bron: archief Ten Bruggencate.

De molen werd in 1659 gebouwd als binnenkruier, en in 1721 na een brand vervangen door een buitenkruier. Na een verkenning door A. de Reuver, wiens voorvaderen hier molenaar waren, voerde de AWN-afdeling Naerdincklant op 2 en 3 september 2005 een archeologisch noodonderzoek uit op het Cronenburgh-bouwterrein waar de molen heeft gestaan.

Hoewel er slechts fragmenten van funderingen zijn gevonden, wordt aangenomen dat de voormalige plek van de molen werd blootgelegd, coördinaten 129.573 - 469.016. Gevonden fundamentdelen en mest wijzen op een schuurtje voor kleinvee.

Bron: Opgraving 'de Hollandsche Molen' te Loenen aan de Vecht, art. door R.M. Visser, A.T.E. Cruysheer en J. van der Sar in Jaarboek 2005 van de Archeologische afdeling Naerdincklant.