Molen van Weggeman (2e), Wierden

Wierden, Overijssel

Wierden
ten N van het station
Wierden, Overijssel
Twente

geschiedenis
In 1903 woei de voorloper van de stellingmolen om. Molenaar Weggeman kwam hierdoor volledig op zwart zaad te zitten. Er werd een Commissie tot Wederopbouw opgericht, die gelden inzamelde voor de bouw van een nieuwe molen. Binnen enkele maanden was een bedrag ingezameld van ƒ 2876,335 (stand 6 april 1904), waardoor een achtkant kon worden aangekocht bij het bekende molenslopersbedrijf J. de Boer Pz. te Oostzaan.
In het genoemde bedrag was een som van ƒ 276 van uitgeverij Gos. Eshuis (die De Molenaar uitgaf) en van ƒ 125 van het Koninklijk Huis. Tevens werd door de firma W. Ambrosius, Teurlings en Manders, fabrikanten van kunstmatige molenstenen te Woudrichem een kunstmatige molensteen aangeboden.
De herbouw werd opgedragen aan de molenmakers Gebr. De Graaf te Zwolle.
Bron: De Molenaar 7e jaargang no. 14 dd 6 april 1904
Erik Stoop, 20 augustus 2008.

De molen werd in 1904 gebouwd met gebruikmaking van het achtkant van de molen De Drie Gebroeders of De Poort te Zaandam-Oostzijde.
Op 20 augustus 1934 liep de molen door de vang en verbrandde. Eigenaar J. Weggeman.