Molen Huzink's Möl, Weerselo

Weerselo, Overijssel

Nijstad, westzijde weg Oldenzaal-Weerslo
Dinkelland, Overijssel
Twente

open voet

geschiedenis
Voor ƒ 2000 werd H. Huizink uit Weerselo de nieuwe eigenaar van de Gelinkmolen in Hengelo, nog in 1860 werd de molen gesloopt door een bedrijf uit Varsseveld (molenbouwer Everlo?) en naar Weerselo getransporteerd. Daar werd de molen gerestaureerd en herbouwd 'op 'n Belt' en in de loop van 1863 weer in gebruik genomen.

Huizink had bij de molen ook een bakkerij, een melkfabriekje en een elektrische houtzagerij. In 1904 brandde de molenaarswoning af.

Het bedrijf werd in 1923 beëindigd vanwege de onrendabel hoge onderhoudskosten. Tijdens de sloop van de molen kwam een dikke eiken balk tevoorschijn waarin het jaartal 1676 was gebeiteld, deze ging naar een Almelose meubelmaker. De gebouwen van de houtzagerij en de melkfabriek werden verhuurd aan Neotex, een zaak in stofferingsartikelen, woningtextiel en fournituren en werd begin twintigste eeuw afgebroken.

In het boek Overijsselse windmolens van toen en nu van Gerard Varwijk staan bij deze molen enkele foto's van andere molens. De 'i' in de familienaam is de familie een keer kwijtgeraakt bij de Burgerlijke Stand.

Bronnen:
- Molens in Dulder, art. gebaseerd op lezing door André Hottenhuis, sept. 2002, samenvatting in 2003-85 lente 2003, Vereniging Heemkunde voormalige Gemeente Weerselo.
- De molen van Weerselo, 'Huzink's Möl', art. door Fennie Holter in Oet de Boerschopn nummer 114 zomer 2010, blz. 16-21, Vereniging Heemkunde oalde Gemeente Weersel.

Verdwenen: najaar 1924.