Molen Schuttenmolen, Saasveld

Saasveld, Overijssel

0,75 km NW Saasveld, b/d weg naar Westerik
Dinkelland, Overijssel
Twente

1916 stormschade 1918 verdwenen
geschiedenis
De molen werd in 1866 gebouwd in opdracht van de Duitse graaf Clemens Droste zu Vischering, die veel bezittingen had in Saasveld.
De molen werd gebouwd voor het bemalen van enige laaggelegen drassige gronden en stond aan de Spikkersbeek achter het erve Schutte ten noordwesten van de kerk van Saasveld, in de buurt van de huidige Bornsestraat.
In 1916 zou de molen bij een zware storm zijn gevlucht verloren hebben.

Onderdelen van deze molen werden in 1918 gebruikt bij de bouw van de zaag- en korenmolen 'De Vrede' in Usselo.
Erwin Esselink, 10 maart 2006.

Om Saasveld te bevrijden van wateroverlast liet de graaf Droste zu Vischering in de loop van een tiental jaren drie vijzelmolens bouwen.
Tussen de zuivelfabriek (nu bakkerij Schabbink) en erve Schepers-Schut, ten oosten van de Zoekerdijk (Sectie B 2304) werd op een fikse pol deze tweede poldermolen gebouwd in 1867. Het was een grote vijzelmolen met een vlucht van 20 meter.

Hij heeft zijn werk gedaan tot in de eerste wereldoorlog toen hij door een zware storm werd verwoest. Onderdelen zijn hergebruikt voor de Usseler molen.

Bron: "Molens in Dulder", art. gebaseerd op lezing door André Hottenhuis, sept. 2002, samenvatting in "oet de Boerschopn" 2003-85 lente 2003, Vereniging Heemkunde voormalige Gemeente Weerselo.

Volgens Ten Bruggencate was dit een ronde stenen molen, verdwenen 1919-1920.