Molen Griet- en Vriesekoopsepolder, Westmolen / Nr. 2, Leimuiden

Leimuiden, Zuid-Holland

Polder : Griet- en Vriezekoopse polder. Drooggelegd na octrooi 7 februari 1741.
Het deel Grietpolder had 1 molen, het deel Vriezekoop 2 molens:
De Westmolen en de Oostmolen.
Zie voor de poldergeschiedenis Molen Nr. 1 (Tenbruggencatenummer 01001 c).

Molen Nr. 2 kwam later gereed dan molen Nr. 1 en maalde in 1743 3 maanden en 22 dagen, waarvoor molenaar Jan Baardz. Vis ƒ 50 ontving. De molen kostte ƒ 8575.

In 1758 was Willem van Eijk molenaar op Nr. 2, in 1770 was dat Jan Baardz. Vis.
Bron: "De Griet- en Vriesekoopsepolder onder Leimuiden", artikel in Jaarboekje Rijnlanse Molenstichting 1981. Met dank aan H. van der Kaay.

In 1851 volgt er groot herstel voor molen nr 2. De molen krijgt last van verzakkingen.
Er werden 78 palen geslagen en vervolgens vier steunberen geplaatst. Ook werd de vijzelkom vernieuwd.

Molen nr 1 kreeg in 1900 ook dezelfde mankementen.
Deze molen was eerst scheef gezakt en later is de molen waarschijnlijk ook nog door de fundering heen gezakt waarna hij weer wat rechter stond. In 1904 zijn er 72 palen geslagen ter ondersteuning, de vijzelkom vernieuwd en de molen rechtgezet.

In 1918 werd overgegaan op elektrische bemaling.
Molen nr 1 werd achter de hand gehouden om desnoods bij te springen.

De molens 1 en 2 hebben de Vriesekoopseplas drooggemalen tot 7 mei 1918.
De molen is geheel afgebroken op 13 juli van hetzelfde jaar. Op deze plek werd een elektrisch gemaal geplaatst dat op 23 november 1918 in gebruik is genomen.
De molen werd bewoond door Hein van Harten die naast molenaar ook klompenmaker was. Ook zoon Piet die machinist was, heeft tot de laatste oorlog klompen gemaakt.
1919:
Op 4 december 1919 wordt de Stommeermolen te Aalsmeer getroffen door de bliksem en brandde totaal af. Molen nr 1 werd toen voor fl.3.500,00 verkocht en overgebracht naar Aalsmeer.

Molenaar Piet van Harten werd toen dakloos. Hij koopt de onderliggende grond en de aan de overkant van de Drecht staande machinistenwoning. Deze woning werd in 1878 gebouwd ten behoeve van de machinist van het stoomgemaal van de Wassenaarsepolder. Na elektrificatie biedt het voormalige stoomgemaal ruimte genoeg voor de machinist en komt de machinistenwoning vrij. Dit huis wordt in onderdelen overgevaren en wordt op de oude molenfundering herbouwd.

In de loop van 2001 wordt dit huis verkocht, thans in december 2003 is de woning afgebroken en de voormalige vijzelgang afgegraven om er nieuwbouw op te plaatsen.

Molen nr 2 werd afgebroken tot de fundering. Daarop werd een machinistenwoning / transformatorruimte en pompkamer gebouwd. Op de plaats van de vijzel komt de zuigbuis van de centrifugaalpomp te liggen.
Nadat er later een nieuw gemaal werd geplaatst, kocht de machinist het oude gemaal. De pomp en de motor verwijderde hij. De zuigbuis die in de vijzelgang ligt, is nog aanwezig.

Bron: Molenwereld 2003 nr. 12 blz. 346.
Bron: "De zeeweringen en waterschappen van Noordholland", Mr. G. de Vries Azn., 1864.