Molen Demmerikse Polder, Molen van Bijleveld / Demmerikse molen, Vinkeveen

Vinkeveen, Utrecht

Amstelland
Vinkeveen B (1) 1 De Polder van Demmerik

Molen van Bijleveld/ Demmerikse molen

Bredasche courant, 3 dec 1836
De watermolen van de polders van Demmerik, gemeente Vinkeveen is geheel afgebrand, doordien de molenaar met geene mogelijkheid den molen konde doen stilstaan, en deze van zelfs in brand liep.

Op 29 november 1836 is de molen geheel verbrand tijdens een zware storm.
De molen werd weer herbouwd. De laatste molenaar was Van Bijleveld.

07-02-1837: Opregte Haarlemsche Courant

Op Zaturdag den 18den Februarij 1837, 's morgens om 10 ure, zal ten Huize van den Kastelein A.Merks, te Vinkeveen, publiek worden besteed : Het geheel op nieuw Bouwen van den WATERMOLEN, des Polders van Demmerik, onder de Gemeente Vinkeveen, zijnde een Wipmolen van de grootste vlugt, met de Leverantie van Hout, IJzer en alle andere daartoe benoodigde Materialen ; zullende ten zelver dage ook tevens worden Besteed: Het tienjarig onderhoud van den WATERMOLEN, des Polders van Vinkeveen. De Bestekken en Teekening van een en ander, zullen voor een iegelijk ter lezing en visie liggen, ten Huize van opgenoemden Kastelein A. MERKS

nog waarneembaar

Sinds 1923 staat op de fundering van deze wipmolen het gemaal 'De Ruiter'. Dit is vernoemd naar dijkgraaf A. de Ruiter.
Het gemaal verving ook de Proostdijer, de Vinkeveense, de Oudhuizer, de Wilnisser en de Driehuizer molens. De 'De Ruiter' bemaalt het gebied van de het vroegere waterschap Polder Groot Wilnis-Vinkeveen en sinds de jaren vijftig van de 20e eeuw ook dat van de Polder Groot en Klein Oud-Aa. Het gemaal loost op de Geuzensloot, die via de Angstel en de Nieuwe Wetering in verbinding staat met het Amsterdam-Rijnkanaal.