Molen Hermina, Ouderkerk aan den IJssel

Ouderkerk aan den IJssel, Zuid-Holland

Krimpenerwaard, Zuid-Holland
Krimpenerwaard

achtkante bovenkruier op vierkante onderbouw
De Prins van Oranje ✉︎ ? 1855(!) 1907 1958?

geschiedenis

De geschiedenis van de Hermina begint niet in Ouderkerk aan den IJssel, maar in Rotterdam. Daar, in Delfshaven om precies te zijn, werd deze molen in 1723 gebouwd.
Hij heette toen nog De Hoop en fungeerde als oliemolen.

In 1907 werd de molen aangekocht door de firma Van Vliet, die de molen verplaatste naar Ouderkerk. De molen werd omgebouwd tot houtzaagmolen en deed als zodanig dienst tot 1925. In dat jaar kwam de molen in handen van de firma Docters van Leeuwen, die in 1927 overschakelde op elektrisch zagen.

In 1942 maakte het gemeentebestuur nog geld vrij voor de restauratie en nog gerestaureerd in 1954.

Van begin 1952 tot oktober 1953 werd de molen gerestaureerd door molenbouwer Huub Adriaens uit Weert. De Hermina kreeg een nieuwe balie (omloop), een nieuw netwerk voor de wieken, een nieuw rieten dak en een nieuwe windpeluw (de balk waarop de molenas rust). Ook werd een nieuwe verflaag aangebracht.

Op 30 oktober 1958 kwam een abrupt einde aan de geschiedenis van de Hermina: als gevolg van kortsluiting in de onder de molen gevestigde elektrische houtzagerij, brandde de molen in drie kwartier tot de grond toe af.
Nieko Jongerius.

Herinneringen:
De foto van de 'brandende' Hermina is vermoedelijk gemaakt door de heer J. Taal die op het gemeentehuis werkzaam was, ook de oom van mijn vrouw Cor Rook heeft hier foto's van gemaakt.
De molenwieken begonnen van onder vandaan te branden, waardoor op een gegeven ogenblik het wiekenkruis begon te draaien, door de zwaai draaide de molen om zijn as en zakte in elkaar, het ging ook gepaard met een hels kabaal van knappende leien, daar was n.l. de romp mee betimmerd.
Leisteen tegels/pannen bestaan uit verschillende laagjes er zit dus lucht
tussen, daardoor ploften de leitjes uit elkaar, op de kleuren foto, zit een man op de voorgrond bij de water inlaat voor de boerderij binnendijks dit is Dhr .Spoormaker deze man heeft vele foto's gemaakt in vroeger tijden en ging zo nu en dan zelf ook op de foto.
Mijn opa kocht net na de oorlog een huisje aan de Kalverstraat en vond toen in de schuur een kistje met ruitjes met zwart inkt er op, hij dacht dat is handig voor de raampjes van het huisje, dus hij veegde met petroleum de inkt weg ,dat waren dus foto negatieven van Dhr Spoormaker op glas, zo ging dat vroeger, dus zo gingen vele negatieven verloren.
Informatie van Carlo Snoeij, 9 april 2012.

Mijn tante Adrie de Jong heeft de foto van de brandende molen gemaakt.
Hij is niet van de heer Taal. Mijn opa Gerrit de Jong Mzn. schreef regelmatig voor de krant en heeft de foto van zijn dochter (Adrie) ingediend bij de redactie. Mijn opa schreef ook prachtige gedichten,
ook over de brand van de molen. Helaas kan ik deze nergens terug vinden! ik kwam het gedicht laatst op twitter tegen bij toeval. Het is prachtig en vooral ontroerend.
Informatie van Liesbeth de Jong, 25 januari 2020

NB De aangegeven locatie is een schatting naar de TMK van 1958.