Molen Papiermolen van de gebr. Hissink, Zutphen

Zutphen, Gelderland

op de Marsch
Zutphen, Gelderland
Achterhoek en Liemers

stilgezet
geschiedenis
In 1600 vroeg een onbekend gebleven papiermaker reeds toestemming om te Zutphen een papiermolen te bouwen. Doch toen kwam het er niet van.

In 1858 kochten de gebroeders Hissink beide naast elkaar staande oliemolens op de Marsch. Voor de molens, bijbehorende schuren en drie kleine knechtswoningen betaalden zij ƒ 6500. De grote molen werd gesloopt en vervangen door een windpapiermolen. De kleine molen werd niet in het bedrijf opgenomen en werd trasmolen. Na de bouw kreeg de papiermolen waarschijnlijk het kadastrale nummer sectie A nr. 87 (voorganger was A-50).

In 1887 werd de papiermolen stilgezet, de firma ging verder als papiergroothandel. Medewerker van 1855 tot 1875 E.G. Volkersz nam in 1875 met Martinus Ubbens de papierhandel van diens werkgever, G. Hesselink en Zn., over, die als firma Ubbens en Volkersz voortgezet werd. In 1891 ging Volkersz voor eigen rekening verder, in 1895 nam hij de papierhandel van Hissink over, en veel later gingen de bedrijven op in het Bührmann-Tetterode concern.

- Papierhandel in de Graafschap en elders, H. Voorn 1984. Bührmann-Ubbens papier.
- Voorn, Gelderland.
- "Molen op de Marschweide" te Zutphen, art. door J.S. Bakker in De Molenaar 1988 Alle verzameling H. van der Kaay.

Aanvullende bron: het boek “Nijver in ’t groen”, drs. Hans de Beukelaer, 1990.