Molen Oldenbraakse Mölle, Gelselaar

Gelselaar, Gelderland

Gelselaar
Berkelland, Gelderland
Achterhoek en Liemers

1866 verbrand, 1930 afgebroken
geschiedenis
Op 21 November 1849 is vergunning verleend voor het bouwen van een windkorenmolen in Gelselaar. De molen is in 1850 gebouwd door de gebroeders Gerrit Arend Heersink en Jan Willem Heersink uit Hummelo.

Ongeveer 5 jaar na de bouw van de molen op 23 maart 1855 wordt voor Gerrit Kersten Vervoort, openbaar notaris te Doesburg een akte verleden waarbij Jan Willem Heersink, molenaar te Gelselaar de molen in vollen en vrijen eigendom overdraagt aan Johannes Stephanus van Hasz, molenaar wonende te Eibergen voor de som van Fl 5500.00 gulden.

Vanaf 1855 tot 1952 is het molencomplex te Gelselaar in handen geweest van de familie van Hasz.
In het prille begin van de jaren dertig is de windmolen afgebroken en vervangen door nieuwbouw, ontworpen in augustus 1930 door het N.V. Architectenbureau Twente te Enschede, waarvan de directeur was de heer ir. C. de Hoogh.
Tot 1952 vond de explotatie van het nieuwe molencomplex plaats door de familie van Hasz. Daarna werd de explotatie overgenomen door de coöperatieve aan- en verkoopvereeniging "Geesteren-Gelselaar" te Borculo, die in een later stadium is opgegaan in de Coöperatieve Landbouwvereniging "Agrarisch Belangen Centrum" te Lochem.
In een vrij kort tijdsbestek werd door laatstgenoemde cooperatie de afgelopen jaren de aktiviteiten in het molencomplex verminderd.
Definitief hebben deze een einde genomen op 1 mei 1978, de datum waarop de gemeente Borculo de eigendommen in feite overnam en afbrak en de grond voor woningen bestemde.

Hiermede was weer een brokje historie aan het oog van de voortlevende ontrokken. De woonwijk welke er thans staat heet dan ook ter nagedachtenis "De Mölle"

Informatie van J.A. Overman
Bron: Dhr. Derking

nog waarneembaar
Op de plaats waar de molen ooit heeft gestaan, is een figuur van de molen in de straattegels ingelegd. Ook is er een bankje met daaraan een molensteen van de molen als herinnering aan de molen.

Opregte Haarlemsche Courant, 29 juni 1854

Uit de hand te koop: Een welbeklante steenen wind-korenmolen, te Gelselaar, bij Borculo, den 18den dezer verbrand, doch waarvan de Steenen Toren onbeschadigd is gebelven.
Terstond te aanvaarden ter Herbouw, met circa 2 Bunders HOOI- en BOUWLAND.
Informatien te bekomen bij den eigenaar J.W. Heersink, te Gelselaar.

Inform. An Hondorp, 6 maart 2018

Leidsch Dagblad, 17 november 1866

"In het kerkdorp Gelselaar onder de gemeente Borculo woedde Dinsdag avond een hevige brand, die in weinig tijds den molen van Derksen geheel vernielde. Twee paarden en twee kalveren kwamen daarbij om, terwijl, om ze te redden, twee vette varkens moesten worden geslacht. De oorzaak van den brand is onbekend."