Molen Willemsens Molen / Ettense molen, Etten

Etten, Gelderland

Oude IJsselstreek, Gelderland
Achterhoek en Liemers
Etten B (1) 263 Carel Hohenzollern, vorst van Sigmaringen

halfgesloten voet

geschiedenis
De molen is gebouwd als dwangmolen van kasteel Bergh. Naast de molen heeft ook lang een rosmolen gestaan.

De molen was eigendom van A.J. Willemsen. In augustus 1932 is de molen door molenmaker Kreeftenberg uit Varsseveld gesloopt (zie onderstaande foto).

15-08-1032

Te Koop
Een in goede staat zijnde POTROEDE (binnenroede)
met zoo goed als nieuwe compleet hekwerk, lengte 22,50m., dikte in de as 35x32cm. Tevens 2 zware balken, geschikt voor windpeluw.
Adres: A.J. WILLEMSEN, Eden (Gld).

NB. De roede is naar de molen te Zonnemaire gegaan.

*Opmerkelijk is de vrij zuiver vierkante onderbouw.
Bij gesloten standerdmolens zijn die soms vierkant met sterk afgeschuinde hoeken, maar vaker rond of achthoekig.

Informatie: M.E. van Doornik, 13 maart 2007

*Er is ooit sprake geweest om de molen te herbouwen met een Duitse molen uit Gaerdenstadt maar die wilden hem niet meer kwijt helaas.
Uiteindelijk is besloten om het project te staken en de bestaande maalderij om te toveren tot woningen. Gelukkig zijn de teerlingen zichtbaar gebleven !
Op de foto de nog bestaande teerlingen, die te vinden zijn onder de maalderij van Willemsen in Etten (nu een appartement). Met toestemming van een bewoner kon door een luik met wat verlichting deze foto gemaakt worden door Martijn Kuipers, 2010