Molen Terlaaksmolen, Didam

Didam, Gelderland

Didam K (1) 83 Carel Vorst van Hohenzollern en Sigmaringen

cilindrische bovenkruier
2 koppel 17-er maalstenen
kettingkruier, later buitenkruier

geschiedenis
In een stuk uit het archief Bergh uit 1408 wordt gesproken over een molen van ene Jan van Loel (= Loil) in het 'Loelreveld'. Deze molen werd in 1457 verkocht aan Wilhelm ten Berge.

De latere naam Terlaaksmolen stamt af van de latere pachters, Ter Laeck.
In 1625 wordt bijvoorbeeld een Jan ter Laeck als pachter genoemd. De cylindrich gebouwde molen werd in 1787/1788 gemoderniseerd met een spil en een spoorwiel. Ook werden er twee koppel 17-er stenen op lager gelegde zolders aangebracht.
In 1862 werd de kap voorzien van een buitenkruiwerk.

Bron: Molenbouw, Anton Sipman.
nformatie ingezonden door Rob Pols.

Nergens blijkt dat deze molen in 1408 al bestond. Recent onderzoek bevestigt dat de bouw tussen 1457 en 1469 moet hebben plaatsgevonden.
Bron: Henk Stevens, 'Didamse molens en molenaars', Didam 2003; p. 14.

Heel wezenlijk is het gegeven dat deze molen, samen met die van Zeddam, 's-Heerenberg en Gendringen eigendom was van de Heren, later Graven van (den) Bergh die zetelden op het Huis Bergh te 's-Heerenberg.
Tot voor kort heette ook de gemeente aldaar Bergh.
Opvallend is de onderlinge gelijkenis van de nog bekende exemplaren Zeddam en Didam.
Informatie van D. Zweers, 19 apri 2005

De molen was in het bezit van de familie Terlaak, die de molen van af de bouw tot de sloop heeft bemalen (in 1918). De Heer Jan Terlaak heeft ook advies gegeven bij de bouw van de molen van 's Heerenberg. Hij kreeg hiervoor als dank een 12 paar lepels en vorken voorzien van het wapen van Bergh.
Op de plek waar de molen heeft gestaan werd een ziekenhuis gebouwd. Tegenwoordig zit in dit gebouw een jeugthonk het gebouw heet nu 'de Rosmolen'
Gradus Wesselkamp.