Molen De Pauw (2e), Nieuwendam

Nieuwendam, Noord-Holland

aan het eind van de Molengouw
Waterland

achtkante bovenkruier op vierkante onderbouw
84 voet

geschiedenis
Voorheen stond de molen te Vlaardingen (Z-H) genaamd 'De Bonte Os' die in 1778 werd gebouwd. Hij was totaal circa 30 m hoog. In 1885 werd de molen overgebracht naar Nieuwendam. De eigenaar was J.A. Mulder.

De Pauw was tevens een zogenaamde grotmolen, waar kleine schuiten tot onderin de molen konden varen voor het laden en lossen van graan en meel.

Purmerender Courant, 30 april 1911:
"Publieke verkoping woensdag 3 mei 1911: Windkorenmolen
met ijzeren as en 86 voet vlucht, waarin ... maalsteenen en 1 pelsteen met toebehooren, alsmede daarbij passend perceel Weiland, annex Woonhuis, en Wagenschuur, alle zeer gunstig gelegen aan de Ringvaart onder de gemeente Nieuwendam, …"

Schuitemakers Purmerender Courant, 7 mei 1911:
"Nieuwendam. Uitslag der gehouden veiling door den notaris Berman van de korenmolen met toebehooren van den heer J.J. Voogd: opgehouden door den Hypotheekhouder voor de som van ƒ 5002."

De molen heeft tot 1920 koren gemalen, daarna werd hij rond 1929 buiten bedrijf gesteld en vervolgens eind november 1934 gesloopt, na mislukte restauratieplannen. De gemeente Amsterdam had de molen onteigend met het oog op de uitbreiding van tuindorp Nieuwendam.

Bron en interieurfoto's: "De Molens van Amsterdam in oude ansichten, deel 3", mr. J.H. van den Hoek Ostende, 2001.
Martin E. van Doornik.