Molen Elck Zijn Zin, Naarden

Naarden, Noord-Holland

Naarden
aan het Zandpad thans Amsterdamsestraatweg
Gooise Meren, Noord-Holland
Het Gooi

geschiedenis

Op 9 oktober 1919 vroeg Johannes van Kooten, bezitter van een uitgebreide timmerwinkel, vergunning voor het plaatsen van een zaagmolen voor eigen gebruik. Hij werd gebouwd op zijn schuur aan de Amsterdamsestraatweg 735. *Wat toen het Zandpad heette, aan de noordkant langs de Naardertrekvaart, heet thans de Amsterdamsestraatweg. De molen stond op de plek van het huidige Industriepark Gooimeer Zuid, ongeveer ter hoogte van Amsterdamsestraatweg 45.

*Hij dreef alleen een circelzaagbank aan van behoorlijk formaat. Van Kooten gebruikte de molen voor het verzagen van planken en balken tot bruikbaar timmerhout.

Na ruim twintig jaar verdween de molen in de oorlogsjaren 1942-1943. De molen was toen van A.J. Walta. *Bijzonder is wel dat de molenstelling door de Duitse bezetting is verwijderd nadat kort daarvoor een Duitse militair er zich aan had opgehangen! De sloopvergunning werd verleend op 23 mei 1946.

Bronnen:
- "Molens in en rond Naarden" door G.J. Pouw, artikel in "Tussen Vecht en Eem" 1989 nr. 2. Met dank aan H. van der Kaay.
- Informatie van Gerrit J. Pouw, 21 mei 2007.

trivia

De molen stond op mijn vorige schuur aan de Amsterdamsstraatweg 77. Er staat nu een stenen schuur van hetzelfde formaat en het is nog steeds een timmerwerkplaats. De timmerman die in de oude schuur heeft gewerkt, woont hier nog naast mij.
Peter de Hollander, 14 aug. 2014.