Molen De Hoop, Amsterdam

verfmolen, krijtmolen, trasmolen

Sloten, Sloterdijk, Osdorp en de Vrijegeer C (2) 561 Martinus H. Antonis Kleef, [... ?]

drie paar kantsteenen, stamperij, trasharp en drie builen

Op de kaart van Gerrit Drogenham uit 1790 staat hier "De Goudse Vol Molen" aangegeven.

08-11-1784: Veilingbericht:
"de ‘capitaale en splinternieuwe’ verfmolen de Hoop met woonhuis, knechtswoning, pakhuis, krijtloods, tuin, tuinhuis, koepel enz, beide aan de Kostverloren wetering aan het einde van het Jan Hanzenpad tegenover elkaar staande, en te samen 8 November 1784, nog in werk zijnde, te veilen. Amst. Crt. 26 October 1784)."
Bron: Gegevens over de Nijverheid van Amsterdam, bijeengelezen uit advertenties in de Amsterdamsche Courant 1667-1794 door Dr. Leonie van Nierop.
28e Jaarb. (1931) Amstelododanum, blz. 130.

22-09-1784: Nederlandsche Courant
"TWISK, H. VAN DEN HEUVEL en L. JOUKES, Makelaars,zullen op Maandag den 8 November In 't Oudezyds Heeren Logement,Verkoopen :
No. 1. Capitaale VERF-MOLEN met deszelfs Heeren Huizinge , Pakhuizen , Lootsen en Erve, Thuin en Thuinhuis, vaste en losse Gereedschappen.
No. 2. Een een Splinter nieuwe VERF-MOLEN , meede met deszelfs Huizinge, Knegts Wooning, Pakhuis, Krytloots en Erve, Thuin, Thuinhuis en Coepel, vaste en losse gereedschappen;
De beide Molens zyn staande en geleegen aan de ring, tegens over malkanderen , 'ten einde het Janhansen Padt en by de drie Baarsjes, waar meede die Affaire zedert lange Jaaren is gedaan, en nog met succes worden gecontinueerd.
No. 3. Een HUIS en ERVE, staande en geleegen op het Janhansen Padt, naast No. 1.
No. 4. Een HUIS, THUIN en ERVE, staande agter. zyde No. 3., breeder by Biljetten, en te zien meteen Briefje door een der Makelaars ondertekend. De Bewyzen van Eigendom en Veilconditien zullen 4 dagen voor en op den Verkoopdag Voormiddags te zien zyn, ten Compt. van de Wel Mr. GALE ISAAC GALES, op de Colveniers Burgwal , tusschen de Doelestraat en het Oude Mannenhuis."

Deze molen stond dus tegenover dbnr. 14233, zoals uit de advertentie is af te leiden.

18-09-1827: Opregte Haarlemsche Courant

Uit de Hand te Koop: Een welbeklante VERF-, SCHULP- en TRASMOLEN, zijnde in den jare 1782 nieuw gebouwd, met drie paar Kantsteenen, Stamperij, Trasharp en drie Builen, staande aan de Kostverloren Wetering, aan de 3 Baarsjes, genaamd De Hoop. Te bevragen bij Ms. van KLEEFF en Zoon, Mr. Molenmakers, buiten de Raampoort, te Amsterdam.

De baard (zie foto) hing in 2005 tegen de gevel van een woonboerderij in Ommen.
Hij is toen door bemiddeling van mij overgebracht naar het Amsterdams Historisch Museum. Sinds 2010 heet dit het Amsterdam Museum.
Leo van der Drift, 5 mei 2020.

trivia

De molen stond vroeger in de buurtschap De Baarsjes, Gemeente Sloten, maar door de grenswijziging van 1 januari 1921 kwam de molen op Amsterdams grondgebied te staan en werd nog hetzelfde jaar gesloopt t.b.v. woningbouw.
De in 1782 gebouwde molen was eertijds cementmolen.
Bron: "Molens in Noord-Holland in oude ansichten", 1980.