Molen Polder Geestmerambacht, Molen G / Het Hart / Kotmolen, Zuid-Scharwoude

Zuid-Scharwoude, Noord-Holland

Dijk en Waard, Noord-Holland
Geestmerambacht
Zuid-Scharwoude C (1) 765 Geestmerambacht

Deze molen

Molen G was afkomstig van de eerste droogmaking van de Bergemeer. Hij was daarna een van de molens die de polder Geestmerambacht bemaalden en stond bij de Langebalkbrug aan de Langedijk. Later werd deze molen ook wel de kotmolen van Jan Hart genoemd of molen Het Hart.

De laatste verdwenen molen was molen G, waarschijnlijk de grootste wipmolen van de provincie N-H die op 23 augustus 1934 afbrandde. Door onbekende oorzaak in brand gevlogen en daarna geheel verdwenen.

Vermeldingen van deze molen:
- 10-4-1666 Jan Hendricx staertmolen.
- 24-2-1731 watermoolentje van de Zuijtscharwouder polder.
- 1761 Pieter Gerritsz is molenaar (1/2 jaar maalloon f.35:-:-).
- 1774 Suijer staertmolen.
- 1778 Pieter Gerritsz Rens is molenaar.
- 1832 Geestmerambacht K. Hart
Informatie van Marianne Teunis, 17 april 2010

Polder Geestmerambacht

Voor meer informatie over de bemaling van de Polder Geestmerambacht, klik door naar Polder Geestmerambacht/ molen B, Tenbruggencatenummer 00787.

Poldermolen van de Polder Geestmerambacht

Algemeen Handelsblad, 23 aug. 1934

VUUR VERNIELT MOLEN TE ZUID-SCHARWOUD

In den nacht van Woensdag op Donderdag is de watermolen aan de Ringstraat te Zuid-Scharwoude door brand verwoest. Te ongeveer twee uur is de brand ontdekt. Aan blusschen viel niet te denken; wel was er water in overvloed in de onmiddellijke nabijheid van den molen aanwezig, doch de brandspuit kon niet dicht genoeg naderen. In ongeveer anderhalf uur was het pleit beslecht; van den fraaien molen was nog slechts een rookende puinhoop over.

De oorzaak is onbekend. De molen was niet bewoond. In verband met het kanalenplan was de molen door de provincie overgenomen. Hij zou echter niet verdwijnen, men zou hem verplaatsen. Nu het vuur zijn vernietigend werk heeft gedaan, betwijfelen wij of er van opbouw sprake zal zijn, zoodat het aantal Hollandsche molens weer met een verminderd is.