Molen Polder Geestmerambacht, Molen H / Verlaatsmolen / Sluismolen, Noord-Scharwoude

Noord-Scharwoude, Noord-Holland

Dijk en Waard, Noord-Holland
Geestmerambacht
Noord-Scharwoude C (1) 489 Geestmerambagt

Deze molen

Hertog Albrecht verleende in 1391 vergunning het buitendijkse land onder Scharwoude te bedijken en met een sluisje in de Oosterdijk te laten uitwateren op de Heerhugowaard. Graaf Willem VI reglementeerde op 10 juni 1413 het beheer van de Oosterdijk met vergunning tot aanleg van eventuele dammen, uitwateringssluizen en overtomen.

Molen H stond aan het einde van de Molensloot, later Weyversloot geheten, die de vaarverbinding mogelijk maakte tussen Langedijk en de Heerhugowaard en verder naar Niedorp. Naast de molen lag eerst een overtoom, iets zuidelijker daarvan vanaf 1569 een schutsluis. Hierdoor konden ondermeer de inwoners van Terdieck hun graan aanvoeren op de Langedijker korenmolen, Tenbruggencatenummer 07573.

In 1930 werd molen H helaas afgebroken.

De molen is begin dertiger jaren van de twintigste eeuw gesloopt, omdat in 1873 het stoomgemaal gebouwd was dat voldoende capaciteit had om de polder te bemalen. Ook de molens F (molenaar de Boer) en B (molenaar Mulder) werden begin dertiger jaren gesloopt. De drie molens werden voor een bedrag van ƒ 1.000,= verkocht aan een sloopbedrijf.
Informatie van Goke Bouwens-de Boer, 8 mei 2008.

Vermeldingen van deze molen:
- 10-4-1666 Verlaets molen.
- 1761 Jan Zeeman molenaar.
- 1774 De molen van Jan Seeman.
- 1778 Jan Strijbis molenaar.
- 1832 Geestmerambacht.
Informatie van Marianne Teunis, 17 april 2010.

Polder Geestmerambacht

Voor meer informatie over de bemaling van de Polder Geestmerambacht, klik door naar Polder Geestmerambacht/ molen B, Tenbruggencatenummer 00787.