Molen van Roelof Kuin, Opmeer

Opmeer, Noord-Holland

De Vier Noorder Koggen
Spanbroek A (1) 75 De Wed. Cornelis Staal, zonder beroep

>
onttakeld
geschiedenis
In het Oud-archief Spanbroek wordt op 14 januari 1399 de meelmolen vermeld, en blijkens een kaart uit 1590 stond toen op deze plaats een standerdmolen.

Op 16 augustus 1692 werd Jan Pieters Hilles genoemd als korenmolenaar te Alkmaar (Tenbruggencatenummer 06651 j), vermoedelijk woonde hij op 10 september 1697 nog te Alkmaar. Mogelijk is hij nadien naar de molen te Opmeer vertrokken om vandaar naar De Bocht in de Zijpe te gaan (Tenbruggencatenummer 06656 p).

De molen werd in 1924 onttakeld en de overgebleven romp werd ingericht als pakhuis.

Bronnen:
- "De families Hilles, De Geus en Tol -- drie verwante korenmolenaars-geslachten uit Sint Maarten, de Zijpe en Warmenhuizen", artikel door J.P. Geus in "Zicht op Haringcarspel" dec. 2002.
- "Eigenaren en bewoners van de korenmolen te Warmenhuizen", artikel door J.G. van Beek in "Zicht op Haringcarspel" mei 2000. Beide met dank aan Theo Molenaar.
- "West-Friese watermolens op de kaart van Joost Jansz. Beeldsnijder (1575/1608) en op de kaarten van het Groot Proces (1638)", artikel door Bert Kölker en Jan de Bruin in Jaarboek 2007 van het Westfries Genootschap.

Purmerender Courant 29 jan. 1868:
"De Notaris J.J. HAARSELHORST, residende te Obdam, zal op Maandag den 10den Februaij 1868, 's avonds ten 6 ure, in het Logement "het Kromhout" te Opmeer, in publieke veiling verkoopen:
1. Een Wind-korenmolen met Gereedschappen, daarbij staand Woonhuis en gelegene Erven, aan den waterkant te Spanbroek, kadaster Sectie A, Nos. 75 en 76, groot 11 roeden 14 ellen.
Deze zaak is gedurende meer dan vijftig jaren door dezelfde firma met het beste succes beoefend geworden en thans ten gevolge van hooge ouderdom en ziekelijken toestand gekwiteerd wordende, voor meerdere bleoi en uitbreiding zeer vatbaar."