Molen De molen van Van Harten, Renswoude

Renswoude, Utrecht

Renswoude, Utrecht
Eemland

De ""Wildeman” afgebrand.
Gistermiddag is de grote windmolen De Wildeman (U) afgebrand.
De oorzaak van den brand, is waarschijnlijk hierin gelegen; dat de as boven in de molen warm is gelopen.
Enkele personen zagen bovenin den molen, die 26 jaar geleden nieuw was opgetrokken, nabij de as enig vuur.
Vanaf dit moment stond de kap van den molen in tijd van enige minuten geheel in brand.
De brandweer in Renswoude werd gealarmeerd doch deze, bestaande uit een handbrandspuit, vermocht tegen de geweldige vuurmassa hoegenaamd niets uit te richten. Men stond met dit primitief materiaal machteloos.
Zelfs na het uitbranden van: den molen bleek de spuit niet voldoende capaciteit te hebben om de smeulende massa te doven, waarop de brandweer uit Barneveld gewaarschuwd werd. Na enige uren verscheen de vrijwillige brandweer onder leiding van haar opperbrandmeester Koudijs uit Barneveld met een motorspuit ter plaatse en toen was spoedig het feit beslecht. De eigenaar van den molen G. van Harten is tegen brandschade verzekerd.
De aanwezige voorraad graan, meel enz. die verloren ging, bedroeg ongeveer 1500 mud. De brand trok zelfs uit den omtrek zeer veel belangstelling en velen waren getuigen van het kritieke moment waarop de brandende wieken begonnen te draaien en daarna onder groot geraas naar beneden stortten.
Bron: Alkmaarsche Courant 25 april 1930
Informatie van Peter van Dongen, 15 januari 2007

Nieuwe Apeldoornsche courant, 25-04-1930
Molen afgebrand. Donderdagavond omstreeks 6 uur is brand ontstaan in de korenmolen van den heer G. van Harten: te Renswoude. De brandweren van Barneveld en van Renswoude waren spoedig ter plaatse, doch konden niet verhinderen, dat de molen geheel uitbrandde. Nog slechts de steenen muren staan overeind. De oorzaak van den brand moet worden gezocht in broeiing van het meel. Verzekering dekt de schade.

trivia
Ter vervanging van een open standerdmolen liet molenaar Gerard van Harten in 1903 een grotere en hogere molen bouwen.
De onderbouw was van steen en voor de bovenbouw werd het achtkant van de buiten gebruik gestelde pelmolen 'De Jonge Wildeman' uit Koog aan de Zaan gebruikt.
Op 24 april 1930 ging de molen door brand geheel verloren.

Afb.5: Deze foto werd ingestuurd door Richard Tito, echter, onlangs werd hij door Lolke Rang in twijfel getrokken of het weldegelijk om de restanten van deze molen zou gaan.
Erwin Esselink bevestigde echter weer dat het wel het restant van deze molen moest zijn.
"Na de brand in 1930 werd de resterende stenen onderbouw verhoogd en verbouwd tot maalderij. Deze maalderij werd in mei 1940 vernield".