Molen De Beer / Beermolen, Prinsenbeek

Prinsenbeek, Noord-Brabant

de Beek
Baronie en Markiezaat
Princenhage F (1) 227 Johannes van Beckhoven, molenaar, cs.

Na een lange periode van verval werd de molen op 30 augustus 1938 gesloopt.
geschiedenis

De roerige geschiedenis van De Beer is uitgebreid beschreven in het boekje waarvan de Heemkundekring er 150 heeft laten drukken. Iedere molenaar wordt erin genoemd, en dat waren er heel wat, sinds de bouw van de molen in 1677. Het was destijds de eerste stenen windmolen in de omgeving van Breda. De Beer was een belangrijk ontmoetingspunt voor de Beekse boeren, ze kwamen er immers allemaal om hun koren te laten malen. Al in 1477 was er een vermelding van een houten standerdmolen op de molenberg.

Nieuwe Rotterdamsche courant : staats-, handels-, nieuws- en advertentieblad, 06-12-1863

Breda, 4 December. Gisteren heeft verschrikkelijke storm gewoed, waardoor veel schade aan steenen en daken is veroorzaakt. Bij den molenaar M. is de schade niet onaanzienlijk, doordien het bovenstuk van diens molen met as en wieken geheel is afgewaaid en verbrijzeld. Men berekent de schade op p. m. f 1500

Op 16 februari 1925 kocht Goort van Broekhoven de Beermolen met toebehoren voor ƒ 2000. Van Broekhoven bezat voorheen de standerdmolen te Moerstraten. Er waren herstellingen noodzakelijk, want in advertenties vroeg Van Broekhoven onderdelen te koop.
Reeds op 29 september 1926 bood Van Broekhoven de molen te koop aan. Inmiddels woonde hij in de molen, maar sliep in de bak van een oude vrachtwagen en het erf lag vol met oud roest en oude rommel. Er zal dus niet veel meer gemalen zijn.

In De Molenaar van 21 maart 1934 werd 'de sterke Graanmolen te Beek' weer aangeboden, half juli 1935 verhuisde Van Broekhoven naar de molen te Berlicum en liet de molen in Beek onbeheerd achter.
Begin 1938 stortte het bovenste deel van de molen in, de wieken zouden eraf gevallen zijn.

In De Molenaar van 3 augustus 1938 onderdelen van de te slopen molen aangeboden, en in het dagblad van Brabant en Zeeland van 30 augustus 1938 stond een afbeelding van de afbraak.
Bron: informatie van Ton Meesters in Molenwereld maart 2015, blz. 116-118.

nog waarneembaar

Dinsdag 6 juli 2004 - PRINSENBEEK – Heemkundekring Op den Beek heeft het voor elkaar gekregen om een straat in de nieuwe buurt Groenhof vernoemd te krijgen naar de Molen die er tot 1938 stond. De Molendebeerstraat werd feestelijk geopend door nabestaanden van een van de laatste molenaars van de molen, Cornelis Dikmans.
Bron: Van molen tot straatnaam, door Paul van den Bogaard.

De molenberg waar De Beer ooit opstond is er nog wel.
Een ingenieur uit Prinsenbeek liet er in 1959 een bungalow op bouwen en die staat er nog steeds.              De slaapkamer van de bungalow is in de berg gebouwd. Van de originele molenstenen is er volgens Verkooijen nog één over, die hebben de huidige bewoners van de berg opgenomen in de bestrating van hun terras.