Molen De Prins, Buurmalsen

Buurmalsen, Gelderland

Een steen in dit gebouw waarop staat:

'H.A.V.S. 1853'

herinnert nog aan de bouw van de molen 'De Prins'.
De initialen staan voor H.A. van Steenis.
Zowel de originele steen, als de nieuw nagemaakte steen die naast de entree geplaatst is, zijn ingemetseld. Boven de voordeur is een fraai tegeltableau te zien met daarop de tekst 'Molenhof"en '' Die werkt overwint".

De verdwenen molen van Buurmalsen

Van de korenmolen van Buurmalsen (en Tricht) is van de periode voor de 17e eeuw weinig bekend. Wel staat vast, dat er in de 16e eeuw reeds een molen stond op de plaats van de stenen korenmolen, die in 1929 is afgebroken. Deze stond bij de Lingebrug waar thans het ronde huis staat (de noorwestzijde van de brug over de Linge tussen Geldermalsen en Buurmalsen).

In 1576 was er van deze oude molen van Buurmalsen en Tricht maar weinig over. De bruikbare delen, die in 1576 nog over waren, werden gebruikt voor de opbouw van de molen van Buren. Vanaf 1582 is er opnieuw een windkorenmolen aanwezig; deze moet dus tussen 1576 en 1582 zijn gebouwd. Aangenomen mag worden dat dit evenals zijn voorganger een houten standerdmolen is geweest. Pachter in 1592 werd Gerijt Gerijtsz.

Deze molen heeft niet lang gefunctioneerd. Reeds in 1657 wordt hij vervangen. De nieuwe molen was een tot korenmolen omgebouwde volmolen afkomstig uit Gorinchem en geleverd door Pauwels de Grot, mr. timmerman en molenmaker te Gorinchem. De rekening van 1657 vermeldt over deze aankoop o.m.: 'Den rendant heeft volgens ordere van Haer Hocheden ende desselfs Ed. Heeren Raden gecoft tot Gorinchem eenen nieuwe volmolen om daer van te maecken een coornmolen tot Malsen voor de somme van elliffhondert gulden ende een gouden ducaton voor stellegelt mitsgaders int scheep brengen van de moolen aende timmerluyden een tonne bier'.

De rentmeester van de domeinen, Engelbert Ploos van Amstel was met de molenaar van te voren driemaal naar Gorinchem gereisd om een en ander te regelen. De molen werd door Hendrik de Schipper naar de plaats van bestemming gebracht en aldaar gesteld door Jan Abramsz. van Wochem. De kap werd met riet gedekt. Nadat deze kap in 1674 vernieuwd was, vermelden stukken uit 1693 dat de gehele molen in slechte verkeert.

Ook in 1746 komt dat weer terug, maar de molen heeft het daarna nog lang uitgehouden. Wel werd hij steeds in admodiatie gegeven waardoor de reparaties op kosten van de pachter verricht werden. De pachtprijs was daarom belangrijk lager dan die der andere twee molens in het graafschap Buren en bleef dit ook nadat ook de molenaars van die molens hun bedrijf in admodiatie verkregen. Dit laatste wijst er wel op dat de molen van Buurmalsen heel wat minder waard was dan de twee andere (in Zoelmond en Buren).

In 1804 werd er op de molen gemalen 2400 schepel tarwe, 400 schepel rogge en 300 schepel mestkoren. Volgens de Burense maat gingen er drie schepels in een zak. De pachtprijs van de molen bedroeg in dat jaar 380 gulden tegen 750 gulden voor de molen van Beusichem en 770 gulden voor de molen van Buren. Bij de eerste verkoping van domeingoederen in het departement Van den Boven-IJssel d.d. 18 maart 1812 werd ook de molen van Buurmalsen en Trichtaan particulieren verkocht.
Wie de eerste koper was werd nog niet gevonden. Wellicht was het Jan van Lutterveld, geboren te IJzendoorn in 1786, die bij de invoering van het kadaster omstreeks 1830 eigenaar van de molen was en waarvan reeds in 1820 een kind te Buurmalsen werd geboren. Hierna kwam de molen in het bezit van Willem Gerrit van Floresteyn, korenmolenaar afkomstig uit Lienden en de latere eigenaar van de buitenmolen en gasthuismolen te Tiel.
Omstreeks 1853 moet deze molen afgebroken of verbrand zijn. In dat jaar wordt nl. begonnen met de bouw van een nieuwe stenen korenmolen met omloop en zwichtstelling, waarvoor de eerste steen werd gelegd door een der mede-eigenaars Hendrik Aaldert van Steenis.

Na Hendrik Aaldert van Steenis en cons. waren achtereenvolgens eigenaar Antonie Hendrikus van Wees en cons., Govert Adriaans Slob, Jan Hendrik de Weerd en Jan de Jager. In 1923 werd een motor geplaatst en in 1929 werd de molen afgebroken.
Op de plaats ervan staat nu het zgn. 'ronde huis' dat is ontworpen door architect A.H.Wegenrif.