Molen Overdiemerpolder, Diemen

Diemen, Noord-Holland

aan de Diem oz.
Amstelland
Diemen en Diemerdam B (2) 141 De Polder te Overdiemen

ijzeren scheprad Ø 5 m, 40 cm breed (1864)

geschiedenis
De Hopmanspolder lag tussen de Schoolpolder en de Diemerdammerpolder. De drie poldertjes waren van de rest van de Gemeenschappolder afgesneden door de Muider Trekvaart.

Na vereniging van de Schoolpolder (Tenbruggencatenummer 07282) en de Hopmanspolder ontstond de Overdiemerpolder (zie voorganger) met een nieuwe molen op de locatie van de molen van de Hopmanspolder.

Amsterdamsche Courant, 7 jan. 1721:
"Poldermeesteren van de School en de Hopmans Polders, gelegen in Over-Diemen, beoosten het dorp Diemen buyten Amsterdam, zullen op Saturdag den 18 January besteeden, het maken van een agkante Watermolen, in koop en leverwerk, en verkopen twee oude Wip Watermolens ter voorsz. plaetse. De Conditien zyn te vinden by Jan Fredriksz. Verloop, op de Agtergraft over de Ossemarkt in Amsterdam."

Die molen was eerst een schepradmolen, werd later vervijzeld.

Bij de aanleg van het Merwedekanaal werden (in tegenstelling tot eerder bij de Trekvaart) grondduikers gelegd zodat de polderbemaling aan weerszijden van het nieuwe kanaal verenigd bleef.

In 1864 heeft er nog tijdelijk een binnenmolen gestaan in de polder, met een horizontaal scheprad.

In 1880 werd de Overdiemerpolder verenigd met de Diemerdammerpolder (Tenbruggencatenummer 08731).

In 1936 werd op de plek van de molen een ruwoliegemaal gebouwd. Later werd op de plek van de vroegere Schoolpoldermolen een elektrisch gemaal geplaatst.

Bron: "Jaarboek Amstelodamum" 1978 pag. 379.
H. van der Kaay, 6 maart 2008.

Deze foto is van de Overdiemerpolder. Ik heb hem gekregen van de heer Griffioen die in het bejaardenhuis in Oostzaan zat. Inmiddels is hij overleden. Hij staat geheel rechts op de foto, daarnaast zijn zus en rechts zijn vader. Gebukt ervoor staat zijn broer.
De molen was in slechte staat vertelde hij. Zijn vader was ook boer en melkrijder in Diemen. Hij roeide elke dag 2 keer de Diem over om zijn 10 koeien te melken. Ook was hij stratenmaker en hield de bestrating in de polder bij.
Robert-Jan Prins, 5 april 2010.

Op de afbeelding op de voorgrond de pont over het Merwedekanaal, thans het Amsterdam-Rijnkanaal. Bij de verbreding van het kanaal is later de plaats van de molen vergraven.