Molen van Hartsuiker, Wijster

Wijster, Drenthe

aan de Z.W.zijde aan de Zuider Esrand
Midden-Drenthe, Drenthe

Op een gevelsteen in de nieuwe molen stond:

A. Hartsuiker 1858

geschiedenis

De voorganger van deze molen was een standerdmolen die in 1664 werd gebouwd en in 1858 afbrandde tijdens een hevig onweer. Hartsuiker was de eerste eigenaar van de ronde stenen bovenkruier die op een aarden bult van een meter hoog werd gebouwd.

In 1877 kocht Jacob Blomberg, schipper, de molen voor ƒ 6725.
Ook een zekere Hulzebosch (1873), Jan Wolters (molenaar) en Willem Duker (ca. 1895) worden genoemd.

16-12-1889: Provinciale Drentsche en Asser courant

Op Zaterdag 28 December e k., des voormiddags om elf uur, zal, ten huize van den Kastelein VLIEGHUIS te Beilen en ten verzoeke van R. JAGER, publiek, voor den tijd van 3 jaren , worden verhuurd : Een welbeklante Koornwindmolen, staande en gelegen in het dorp Wijster, gemeente Beilen, alwaar slechts één Molen is. De huurders moeten van een solieden borg. zgn voorzien.

Mr. J. T. KIJMMELL, Notaris.

1920: De laatste molenaar was vanaf de 1920-er jaren Egbert Dilling.

In 1936 ontbrak er bij deze molen een roede, in 1938 werd de molen afgebroken.

Bron: Tijdschrift Historische Vereniging Gemeente Beilen, 2011 nummer 3 pag. 23.

trivia

Volgens de boekhouding van zeilmakerij Wouda te Meppel werden er voor deze molen zeilen gehuurd van de periode 1874 tot 1888. Er werden zeilen gehuurd voor een molen met een vlucht van 74 voet.

Waarschijnlijk is hier in Drenthe gebruik gemaakt van de Amsterdamse voet, deze is ruim 28 cm. andere maten zijn de Utrechtse stadsvoet (26,8 cm). De Friesche koningsvoet(32,6 cm), de latere Friese of Deventer houtvoet (29,5 cm).