Molen De Munte / Molen van Mulder, Muntendam

Muntendam, Groningen
v

korte karakteristiek

naam
De Munte / Molen van Mulder
modeltype
Kantige molen, stellingmolen
functie
korenmolen, pelmolen
bouwjaar
verdwenen
toestand
verdwenen
Toon op Google Maps met andere molens in de buurt  
Toon op Google Maps met andere molens in de buurt
Ten Bruggencate-nr.
00578 d
oude dbnr.
V5940
Meest recente aanpassing
media-bestand
Molen 00578 d De Munte / Molen van Mulder (Muntendam)
deel onderstaande ansichtkaart

locatie

plaats
Muntendam
plaatsaanduiding
aan de noordzijde van het dorp ten oosten van het diep naar Zuidbroek
gemeente
Midden-Groningen, Groningen
geo positie
X: 254105, Y: 573616
N: 53.14012, O: 6.86826

constructie

modeltype
Kantige molen, stellingmolen
krachtbron
wind
functie
romp
achtkante bovenkruier
plaats bediening
stellingmolen
bediening kruiwerk
buitenkruier
plaats kruiwerk
bovenkruier
kruiwerk
zelfkruier
vlucht
Zelfzwichting op beide roeden
afbeelding van onze ondersteuners

geschiedenis

toestand
verdwenen
bouwjaar
verdwenen
afgebroken
geschiedenis
Molen de Munte domineerde jarenlang het dorpsbeeld van Muntendam. De molen werd in 1839, even ten zuiden van de brug over het Muntendammerdiep, gebouwd. Het was de vierde molen op deze plek. De eerste was een in het begin van de 17e eeuw gebouwde standerdmolen. In de 18e eeuw werd omstreeks 1738 een stenen korenmolen gebouwd. Deze ging in de nacht van 24 op 25 april 1828 in vlammen op. Molenaar Lammert Peters Mulder liet de molen herbouwen, maar de rode haan bleef hem achtervolgen. Op 8 januari 1839 ging de molen wederom in vlammen op.

Opvolger nummer vier werd als koren- en pelmolen gebouwd. De familie Mulder bleef tot in het begin van de twintigste eeuw eigenaar. Daarna werd de molen overgenomen door de familie Reinders.

De Munte was één van de eerste molens in de provincie met zelfzwichting. Molenmaker Harm Streuper uit Veendam was samen met Mans Mulder naar Ost Friesland geweest om dit toentertijd nieuwe wieksysteem te bekijken. Mulder was zeer enthousiast en direct overtuigd van de voordelen. In 1891 werd de zelfzwichting aangebracht. Op molen de Munte werd naast rogge en gort ook veel bloem verkocht. Molenaar Mulder stond in Muntendam en omgeving zeer goed aangeschreven. Oudere Muntendammers kennen nog altijd het volgende versje

Mans Mulder meulen moalt mooi meel
Mooi meel moalt Mans Mulder meulen

Op zich verwonderlijk want de molen werd in 1917 gesloopt.

jnjv; bron de Nieuwe Zelfzwichter 02 - 1998 H.A. Hachmer

Nieuwsblad van het Noorden, 08-06-1918
Afbraak Korenmolen Muntendam. . Notaris D. L. DE KOE te Sappemeer zal op Maandag 24 Juni 1918 's voorm. 10 üur , tegen contante betaling publiek . verkoopen:

De Afbraak van een Windkorenmolen, o.a. beslaande in: zware eikenh. molenas. stalen roede (merk Pot) greenen roede, staart, spruiten, schoren, windpeluw, lange en kort zware en lichte eiken en groenen balken, ribhout en planken, compl. zelfzwichting.— , compl. stel jalozieën voor zelfzwichting, centrifugaalbuil geschikt-voor meelfabrikanten, — Graanzuiveringsmachine. — triem voor het schoonen van zaaigranen, roteerende pomp voor machine-drijfkracht en een vleugelpomp no. 7, verschillende kamraderen met azijnen kammen, ruwe awijnstokken, 3 kunstmaalsteene», 1.50 diam.. 2 kunstmaalsteenen, ï.30 diam. 2 gang pelsteenen met kuipen, 6 rijnen met ldauw' en boutspillen, verschillende massieve drijfassen met lagers en riemschijven, Jacobsladders met 1 bijbehooren, 4 molenzeik-n. Voorts: Bliksemafleider. transportstangen, Hollandia snelblusscher, kettingen, trappen, "kruikassen, Zeeften lampen, ijzeren venster- en dakramen, plm. 80 M. Staaldraad, Steekkar. 2 stel takels met blokken en meerdere touwwerken, bilhamers. 3 bascules. , verschillende maten en gewichten, metaal, lood. zink. oud ijzer, — brandhout, groote partij Steen en puin, enz. enz. Een en ander liggende op een terrein, onmiddellijk bij de Steenfabriek te Muntendam. Samenkomst op het terrein..

aanvullingen

trivia
Deze molen was voorzien van een windroos, waardoor de molen een zelfkruiende molen was.
De kleppen waren aangebracht door molenmaker Harm Streuper in 1891.

De molen had een houten as .

Gebouwd omstreeks 1839 na afbranden voorganger
Eigenaars Lammert Pieters Mulder , H.P. Mulder tot 1895 , sinds 1895 P. Mulder Hzn.
E. Reinders oa 1906
In 1871 een stoomwerktuig in de molen geplaatst