Molen (koren- en pelmolen) (3e), Veendam

Veendam, Groningen

Veendam
tussen de Middenweg en het Westerdiep
Veendam, Groningen

In 1861 verbrandde de voorganger. Nog hetzelfde jaar werd hij weer hersteld.

De molen is altijd een achtkante stellingmolen geweest. De (oorspronkelijke?) molen werd gebouwd voor H.G. Tholema, en bleef altijd in de familie. De molen was voorzien van zogenaamde houten kunstroeden, een uitvinding van molenmaker Jacob de Haan.

In 1911 liet de slopershamer de bovenbouw verdwijnen, het bedrijf werd voortgezet als motormaalderij.

Bron ondermeer: De Zelfzwichter 2001-3.
Verzameling H. van der Kaay.

Rotterdamsch Nieuwsblad, 7 sept 1891

Men schrijft uit Veendam:

Alle illuminatie, IJlicht en wat dies meer zij, door menschenhanden ontstoken,' is nietig in vergelijking met eene verlichting, gelijk de natuur ons die te aanschouwen gaf bij het hevige onweder, dat Donderdagavond tegen half elf boven deze gemeente losbarstte. Aan alle zijden lichtte de bliksem en ratelde de donder,en er waren oogenblikken, dat de geheele hemel letterlijk in vuur scheen te staan. Een der wieken van den bekenden molen van de gebr. Tholerna, aan den Middenweg, werd door den bliksem getroffen en van boven tot onderen gespleten, zonder dat er echter brand werd veroorzaakt. Het onweder ging van zwaren regen en hagel vergezeld.