Molen Vissinga / Molen van Stavoren, Oude Pekela

Oude Pekela, Groningen

W.H. Bosgrastraat 109-111
Pekela, Groningen

Zelfzwichting op 1 roede

restant
geschiedenis
Het achtkant brandde af op 22 juli 1929. Na de brand werd er een ruwoliemotor geplaatst en deze werd in 1948 vervangen door een elektromotor van 20 pk.
De molenromp is thans eigendom van J.H. Wolffers.

Het Vaderland, woensdag 24 juli 1929:
"Door onbekende oorzaak brandde maandagavond te Nieuwe Pekela de groote windkorenmolen van den heer J. Vissinga geheel uit. De groote, een viertal huizen verder staande boerenbehuizing van den heer Zandsmit geraakte eveneens in brand. Alleen het voorgedeelte staat nog. Een tweetal motorspuiten trachtten het vuur te stuiten.
A. Nibbelink, 6 maart 2006

Nieuwsblad van het Noorden, 23 juli 1929:
J. Sandsmit, uit Oude Pekela, boerderij vliegt in brand doordat stukken brandend riet overwaaien van een in brand staande korenmolen.

Jan Coenraad Vissinga, uit Oude Pekela, windkorenmolen staat door onbekende oorzaak in vuur en vlam, vuur slaat over naar aangrenzende boerderij waarvan het voorhuis behouden kon blijven, Jan Coenraad Vissinga, molenaar, geboren in 1895 te Oude Pekela, zoon van Jan Vissinga en Alberdina Winters.

Hoewel er nog geen bewijs is gevonden, zou deze molen de uit Stavoren overgeplaatste Noordermolen kunnen zijn. Voor de bouw in Oude Pekela zou op 12 juli 1830 al toestemming zijn verleend waarna hij in 1831 werd opgeleverd. Dat verklaart echter niet waarom in 1832 de molen nog geregistreerd werd in Stavoren. Zou dat alleen de onderbouw nog zijn geweest? Laatste eigenaar in Stavoren was Andries Wybrands, die hem in 1827 voor 1200 gulden had gekocht.
Dick Bunskoeke, 12 juni 2018.