Molen (olie- en pelmolen), Zandeweer

Zandeweer, Groningen

Kantens C (1) 100 Harm Mekkes ter Borg, molenaar

zeskante bovenkruier
2 pelstenen en twee oliekelders
75 voet, zelfzwichting op beide roeden

geschiedenis
Harm Mekkes ter Borgh, geboren op 10 juni 1792 te Losdorp, was olieslager. Hij kocht in 1816 van Reinder Cornelis Smit een molen te Zandeweer, gelegen aan de weg naar Eppenhuizen. Deze molen was in 1714 gebouwd als roggemolen, en later was deze uitgebreid met een olieslag.

In 1818 liet Harm Mekkes ter Borgh een nieuwe pelmolen met olieslagerij bouwen ter vervanging van een vorige molen.
Vanaf 1832 kwam de molen in handen van de familie Kolverschoten-Mac Donald
Vanaf 1843 was de molen van P.K. Westerhuis
Vanaf 1862 was dat R.H. Heemstra
Vanaf 1893 was C. Ausema uit Uithuizermeeden de eigenaar
Vanaf 26 januari 1899 waren J.H. Nanninga en C. van Veen uit Niebert de nieuwe eigenaren.
De molen werd vervolgens afgebroken en herbouwd te Niebert door molenbouwer U. Holman uit Stroobos.

Nieuwsblad van het Noorden, 11-02-1900
Verkooping Zandeweer, op Dinsdag 13 Februari 1900, 's avonds te 6 uur, bij den kastelein P. DE WIT, ten verzoeke van de erven van mej. de wed. W. K. VAN DINGEN, eerst gehuwd geweest met E. K. ELEMA van :
I. Een zeer beklanten, goed onderh. hechten en sterken Pel- en Koornmolen met TARWESTEENEN en LIJNZAADPLETTERIJ enz. met daarbij staande BEHUIZING en de bekl. van 4 A. 80 C. Grond, huur doende f 14.
Alles zeer gunstig staande en gelegen te Zandeweer. BOOMGAART. notaris.
De sarrieshut is nog aanwezig.

trivia
Tot 1899 stonden hier een molen met sarrieshut. De sarrieshut is nog aanwezig, de molen is verplaatst naar Niebert.
In mijn 298 pagina's tellend boek heb ik enige (historische) gegevens over deze hut opgenomen. Uithuizen 2004 ISBN 90-808503-1-4.
Zie voor uitgebreide informatie mijn homepage: Website Bop Poppen en kies vervolgens Boek 'gemaal'.
Bob Poppen, 26 feb. 2005.

Ik ben genoemd naar mijn opa Jan, en hij was op zijn beurt weer vernoemd naar zijn oom Jan Heemstra. Deze Jan werd maar twintig jaar oud. Zijn vader Renger Heemstra, mijn betovergrootvader, was oliemolenaar in Zandeweer. Zelf was Renger al vroeg wees en van zijn zeven kinderen groeide er maar één op, mijn overgrootvader Hiepke.
Mijn oma heette Westerhuis. Haar grootvader had de molen aan de grootvader van mijn opa verkocht en dat lag heel moeilijk in de familie. Ze rekenden de familie van mijn oma aan dat ze mijn betovergrootvader een kat in de zak verkocht hadden omdat er al snel de klad in de oliemulderij kwam. Over de molen was er nog wel een verhaal: toen de molenmaker de kap vernieuwde mocht mijn overgrootvader een kelkje jenever bovenop de kap schenken.
Jan Heemstra, 22 maart 2021.