Molen De Nijverheid / Molen van Büchli, Warfhuizen

Warfhuizen, Groningen

Foto 1: opn. sept. 1950, collectie Ton Meesters

Warfhuizen
aan het Ulrumerdiep
Het Hogeland, Groningen

versieringen
De sluitsteen boven de ingang van de molen is bewaard gebleven. Deze bevindt zich in de nieuwbouw op het molenerf van de timmerfabriek Barsema.

bron: Windmolens in de Marne door W.O. Bakker in Gedenkboek Nijverheid 1991, deel 1; pag. 377
Zelfzwichting op beide roeden, Dekkerwieksysteem met remkleppen

1955 onttakeld 1987 restant gesloopt
geschiedenis
De Nijverheid was een van de eerste molens in de provincie Groningen die werd voorzien van zelfzwichting.
Beide roeden waren zelfzwichtend, gestroomlijnd en voorzien van remkleppen volgens het systeem Dekker.

De 8k-molen waarvan het achtkant horizontaal bekleed was met hout, de onderbouw van waalstenen, had een met hout beklede kap.

De Nieuwe Rotterdamsche Courant, 25 december 1862
De fraaije, voor weinige jaren hecht gebouwde groote pel- en roggemolen te Warfhuizen, van M. J. C. Buch staat door den storm beschadigd als eene kale romp te midden der huizen. De molenaar had opgemerkt, dat de molen, waarin niemand niemand aanwezig was, begon te draaijen. Hierop dadelijk zijne knechten roepende, spoedden deze zich half gekleed naar den molen, die, niet zeer snel, maar goed draaijende was, met de wiekenvlak in het W. Z W. Zij poogden den molen te doen stil staan, doch plotseling kwam er een hevige rukwind, en nam den kap van den molen met het zwaar gewigt van de as en met het rad en het vierkant weg, en sleepte de roeden en twee derde der zwikstelling in zijn val mede. Alles stortte plotseling achteraf, onder vreeselijk gekraak op den grond zoodat de trilling op aanmerkelijken afstand werd waargenomen. De beide knechts, op t zelfde oogenblik op de zwikstelling, 30 voeten hoog, staande, stortten mede naar beneden. De een, kwam er bijna ongedeerd af — en zonder te weten, wat met hem gebeurd was, meende hij eerst zich nog op de zwikstelling te bevinden. Ongelukkiger liep het met den anderen af. Men vond hem onder eenig ligt hout onder anderen aan het hoofd zwaar beschadigd en meestal bewusteloos, blies hij reeds den volgenden morgen den laatsten adem uit.

Het slachtoffer was de 23-jarige Johannes ter Wolbeek, geboren te Kloosterburen op 04-10-1840. Overleden op 20-12-1862. (Overlijdens- en geboorteakte – Open archief)
Ingezonden door Caroline Schaeffer, 18 mei 2021

Na de WO II stond deze molen er verwaarloosd bij.
Op 7 januari 1955 werd voor deze molen een sloopvergunning afgegeven waarna de molen werd onttakeld en later gesloopt.
Het restant van de onderbouw verdween in 1988. De laatste molenaar was D.A. Büchli.

Bron: Windmolens in de Marne door W.O. Bakker in Gedenkboek Nijverheid 1991, deel 1; pag. 377
Informatie van G. Nienhuis, 26 september 2012
De sluitsteen bevindt zich op het molenerf van de timmerfabriek Barsema.

Foto 1: is een deel van een ansichtkaart zoals afgebeeld in onderstaand boekje.
De afbeelding van deze ansichtkaart is ook te vinden in "Molens in Groningen" in oude ansichten op blz 76.

Foto 2: is een dorpsgezicht vanuit het oosten, de ophaalbrug is in 1968 vervangen door een vaste brug.