Molen De Zilvermeeuw, Stedum

Stedum, Groningen

Eemsdelta, Groningen

zelfzwichting op beide roeden vanaf 1907

over de wieken

De molen had als binnenroede Potroede nr. 2686, en als buitenroede Potroede nr. 2688.

geschiedenis

De molen werd in 1891 gebouwd voor Tiete Huizinga. Het was korenmolen "Windlust" die afkomstig was uit Enumatil.(GMB 1088).

Deze molen was de eerste molen in Groningen die door Bremer voorzien werd van Dekkerwieken. De molens van de Onnerpolder en de Hooilandspolder werden waarschijnlijk door Dekker zelf met dit wieksysteem aangepast.

08-01-1931: Nieuwsblad van het Noorden
"Twee gebruikte ijzeren Potroeden, lengte ruim 22 M. met opg. van prijs en waar te bezien. door P. Broekema, Pelmolenaar te Stedum."

Laatstelijk was de molen van F. Broekema. De molen verbrandde op 5 juli 1936.

06-07-1936: De Gooi- en Eemlander
"Korenmolen afgebrand.
Groningen, 6 Juli. Gistermorgen is de korenmolen van den heer P. Broekema te Stedum tot den grond toe afgebrand. De oorzaak moet vermoedelijk worden gezocht in kortsluiting. Een groote hoeveelheid graan ging verloren. Verzekering dekt schade.

06-07-1936: Rotterdamsch Nieuwsblad

Korenmolen afgeband. Zondagmorgen is de korenmolen van de heer P.R. Boekema te Stedum in Groningen tot den grond toe afgebrand. De oorzaak wordt gezocht in kortsluiting. Een groote hoeveelheid graan ging verloren. Verzekering dekt de schade.

Een andere afbeelding is ook te vinden in "Molens in Groningen" in oude ansichten op blz 57.

NB. Afbeelding 1 betreft een foto, gemaakt door Alfred Ronse op een glasnegatief van 13x18 cm, vermoedelijk in 1933.
De collectie Ronse wordt thans beheerd door Stichting Levende Molens in Roosendaal, die ook het copyright bezit.