Molen (koren-, pel- en trasmolen), Groningen

Groningen, Groningen

Groningen
Hoendiep o.z., 2,5 km WZW v/d toren
Groningen (stad)

Zelfzwichting op beide roeden

geschiedenis
Koren-, pel- en krijt(cement)molen. Een achtkante met dakleer gedekte stellingmolen op een stenen tussen- en onderstuk en een met dakleer gedekte kap. Beide roeden waren voorzien van zelfzwichting. Gebouwd in 1856 door L. Nauta.

In 1860 mede ingericht tot korenmolen (P.V.).
In 1874 tevens ingericht tot cementmolen door P. Switters (cementmaalderij aan verbonden (P.V., PGC)).
In 1908 aan fa. Switters en Terpstra vergunning verleend tot het oprichten van een gaskrachtmachine met een generator van 20 pk (P.V.).

Eigenaars: L. Nauta tot 1868; P. Switters; sinds 1883 Pieter Switters en Johannes Terpstra (fa. Switters); sinds 1917 fa. N. Mees (aanvaardde de koop pas in 1919).

Afgebroken in 1922 na een tijdlang met één roede te hebben gestaan.

trivia
Standplaats 2,5 km ten west-zuidwesten van de toren aan de oostzijde van het Hoendiep; 1,5 km ten west-zuidwesten van de stadswal aan de noordzijde van het Hoendiep in de knik.
Het heet hier nu de Energieweg.