Molen Polder 27, Ho-mole, Workum/ Warkum

Workum/ Warkum, Fryslân

achtkante ondertoren
Vijzel, opvoerhoogte 1,90 m, 420 m³/u
12,40 m, houten roeden en bovenas

>
geschiedenis
Op de kadasterkaart 1811-1832 staat hier nog een spinnenkop met vierkante ondertoren aangegeven, dat moet dus een voorganger zijn geweest.

De molen "Ho-mole" van S.IJ. Haagsma stond 700 OZO van de hervormde Sint Gertrudiskerk, tussen de Stationsweg en Emmingaburen in het zogenaamde Vierkant. Hij bemaalde polder nr. 27 ter grootte van 50 ha.

Uit de Rijksinventarisatie van 1943 zijn de diverse bovengenoemde technische details bekend. In 1943 was K. Horjus uit Eelde de eigenaar, S. Haagsma de huurder, en Willem Visser uit de Algeraburen de molenmaker.

Polder nr. 27 (65 ha), Ho-mole

De Workumer krant van ?? berichtte:
Molen afgebrand
In de afgelopen nacht werden vele ingezetenen door de brandsirene gewekt. Het bleek dat de watermolen van S.IJ. Haagsma aan het zogenaamde Vierkant, nabij het voormalige kamp van de Arbeidsdienst, in lichte laaie stond en daarna geheel afgebrand was. Vanmiddag werd de omgeving waar de watermolen stond aan een scherp onderzoek onderworpen, hierbij werd gebruik gemaakt van een speurhond. Van bevoegde zijde werd bevestigd dat de watermolen door brandstichting in vlammen was opgegaan. Jammer dat dit aardige molentje uit het landschap is verdwenen.

Bron: artikel Uit de knipseldoos nr. 48 door Popke Timmermans, in De Utskoat nr. 89, maart 1998.

Leeuwarder Courant, 16 september 1947

Workum. In de afgelopen nacht is de watermolen van S.IJ. Haagsma aan het z.g Vierkant bij het vroegere N.A.D.-kamp, volkomen afgebrand. Daar de molen geheel afzonderlijk in het vrije veld stond, leverde de brand weinig gevaar voor de omgeving op. De oorzaak is onbekend. De motorbrandspuit kon de molen niet meer redden.

Informatie van Dick Bunskoeke, 5 maart 2017

Het knipsel komt uit de Workumer Courant van 18 november 1997. [?]
Bron: Uit de knipseldoos nr. 49, art. door Popke Timmermans in De Utskoat nr. 90, juni 1998.

De molen stond aan de Homolefeart (Homolenvaart), door de oud-Workummers verbasterd tot Hanmolefeart. Dit was afgeleid van Houtmolefeart, naar houtmolen Het Kalf die van 1718 tot 1822 aan deze vaart stond.
Bron: informatie van Willem D. Hengst en W.T. Beetstra in De Utskoat nr. 92, dec. 1998.