Molen Polder De Honderd Morgen, De Slof / De Waterdief, Uitgeest

Uitgeest, Noord-Holland

aan de Nieuwendam
Busch en Dam
Uitgeest C (2) 182 De Buitendijksche Polder

scheprad 2,30 m Ø, 26 cm ↔

geschiedenis
De bouw van dit molentje maakte nogal wat los, vooral aan Krommeniese zijde. De bedoeling van deze molen was dat hij de Polder De Honderd Morgen, die nogal hoog lag, van water zou voorzien in droge tijden. Dit water zou hij opmalen uit de Ham. De zeildoekfabrikanten waren bang dat de molen teveel water zou wegmalen, waardoor dit aangevuld moest worden met zeewater, dit kon door het vee niet gedronken worden en de kwaliteit van de hennep zou sterk achteruit gaan. De molen zal aanvankelijk wel 'De Slof' genoemd zijn, doch door de bovenstaande gebeurtenis wel de bijnaam 'De Waterdief' hebben gekregen.

De bouw werd voor ƒ 2795 aangenomen en uitgevoerd door Jan Otte van der Woude. De bouwsom werd hem in twee termijnen betaald en wel op 12 augustus en 26 oktober 1731. Het was een klein achtkant molentje, rietgedekt en voorzien van een scheprad, met een vlucht van ongeveer 17 meter.
Van de bovenstaande problemen die zich zouden voordoen na de bouw van de molen, bleek later dat deze zwaar overdreven waren. De molen stond op de grens bij Uitgeest en was gebouwd in het buurtschap Busch en Dam.

In 1926 werd de molen gesloopt en vervangen door een elektrisch gemaaltje.

Bron o.a.: "De molens te Assendelft", P. Boorsma.

trivia
De Waterdief (ook wel De Slof genoemd) was een inmaler van de polder De Honderd Morgen (water uit De Ham ingemalen), later gelegen in Krommeniëer Woudpolder.

Na de sloop van deze molen was Assendelft molenloos.
De brandweerkazerne van de vrijwillige brandweer te Assendelft is vernoemd naar de molen.

Voorheen stond de molen bij ons onder Assendelft (Zaanstad) vermeld, maar in werkelijkheid hoorde hij bij de gemeente Uitgeest.

Aannemer Rob van den Berg verkreeg mei 2021 toestemming voor de herbouw van deze molen, op het oorspronkelijke erf tegenover zijn woning.
Op 18 september 2021 werd de symbolische eerste heipaal geslagen, de molen moet in 2026 gereed zijn.