Molen van Kemperman, Waalwijk

Waalwijk, Noord-Brabant

Deel onderstaande ansichtkaart

Waalwijk
Sint Antoniusstraat, nabij de overweg
De Langstraat

geschiedenis
De erven van L.D. van Heijst lieten de standerdmolen vervangen door een achtkante bergmolen op een stenen voet, en verkochten deze voor ƒ 5500 aan pachter Jacobus Kemperman. Deze was ook betrokken bij schors- en korenmolen De Eendragt.

Na zijn overlijden in oktober 1873 deed zijn weduwe het bedrijf in 1880 over aan de drie zonen, die een 6 pk stoommachine plaatsten.

Door de concurrentie van een maalderij halverwege de Staionsstraat rendeerde de molen echter niet meer.

In 1912 kocht de Boerenbond de molen voor ƒ 5250, in 1919 nam Kruijssen, graanmolenaar zonder wind, hem over. Daarna kocht de Drunense aannemer De Wit de molen voor afbraak. Als aandenken ligt er nog een molensteen als stoep bij een aangrenzend huis, het molenpakhuis van de voormalige Boerenbond is omgebouwd tot moderne kapsalon.

Bron: "De molenaar en zijn windmolens in de Langstraat", De Klopkei 1996. Verzameling H. van der Kaay.
Molensteen op de molenplaats.