Molen Korenmolen van Besoijen, Besoyen

Besoyen, Noord-Brabant

Waalwijk, Noord-Brabant
De Langstraat
Besoijen D (1) 41 Douarière van Waalwijk Louis Theodore Forestier

gesloten voet
versieringen
Een gedenksteen bestaat nog steeds en is te vinden in het museum De Dubbele Palmboom in Rotterdam-Delfshaven. De steen heeft tot 1902 ingemetseld gezeten in een pand aan de Vissersdijk waar nu De Blaak is. De bewoner van het pand had de steen laten maken als aandenken aan zijn geboortedorp.
Informatie van A.M. Riper

, 1687 herbouwd
geschiedenis
In het dorp Besoyen stond al vóór 1339 een standerdmolen. Deze molen had als 1e standplaats de noordzijde van de Grotestraat (Westeinde) en nabij de Winterdijk.
Deze molen stond op het landgoed van de Heer van Besoyen. De molen werd her- en verbouwd, zo ook in 1687 het geval was.
(Op onderstaande gevelsteen wordt de molen afgebeeld die in 1687 gebouwd werd.)
In 1838 is de molen door brand geheel verwoest.
Vijf jaar later was er weer een molen, ditmaal werd het een achtkante stellingmolen, die werd geplaatst waar nu de Molenstraat is.
Deze achtkante stellingmolen heeft daar tot 1925 gestaan en was daarmee de laatste molen van Waalwijk.

Informatie van H.v.d. Kaay
Bron: DE KLOPKEI,
tijdschrift voor de Heemk.Kring de ERSTELINGHE te WAALWIJK,1995.
Gedenksteen te Rotterdam-Delfshaven, Museum De Dubbele Palmboom.

trivia
In 1635 wordt Wilm den Meulder genoemd als pachter van de molen. In de streek tussen duin en Maas had Willem Cornelis Huijsmans zijn thuis. Hij bemaalde ook de molen van Sprang, was dorpsbestuurder van Besoijen en huwde twee keer in Loon op Zand, oa met een dochter van een dorpsregent.
Wilm werd zakenman, liet het malen aan zijn zonen over.

Info: Ton de Jong, 29-12-2020

Dordrechtsche Courant 19-08-1837:
In den nacht van den 8 dezer is in de gemeente Besoyen brand ontstaan in den graan- en schorsmolen van de heeren Klock en De Leyer, bemalen wordende door den molenaar Peter Winkens, waardoor die molen binnen korten tijd in de asch Is gelegd, terwijl de nabijgelegen huizen, wier rieten daken reeds vlam hadden gevat, door de hulpvaardigheid der ingezetenen en van die van het nabijgelegen Waalwijk, behouden zijn gebleven.
Informatie van Jaap de Vries, 24 februari 2009

Volgens het kadaster was dit een "Schors Windmolen".