Molen van Kools, Vlijmen

Vlijmen, Noord-Brabant

aan De Akker, aan de doorgaande weg van 's-Hertogenbosch naar Waalwijk.
Heusden, Noord-Brabant
De Langstraat

1953 onttakeld 1957 afgebroken
geschiedenis

In 1850 kreeg Cornelis van der Heijden* toestemming voor de bouw van een stenen stellingmolen aan de Akker. Van der Heijden werd een vooraanstaand burger van Vlijmen.

01-08-1853: Nieuwe Rotterdamsche Courant
"‘s-Hertogenbosch, 30 Julij. Gisteren had in de naburige gemeente Vlijmen een ijzingwekkend ongeluk plaats. Het 5 jarig zoontje van den molenaar M. v.d. H. werd door den slag eener wiek van diens molen het hoofd verbrijzeld. De onmiddellijk aangewende heelkundige hulp van drie geneesheeren was vruchteloos. Een half uur na het ongeval was het kind een lijk. De ouders zijn ontroostbaar over het verlies van dit hun eenig kind; men vreest zelfs, dat de moeder door de droefheid in hare geestvermogens gekrenkt is."

Het slachtoffertje heette Adrianus Leonardus van der Heijden, geboren te Vlijmen. Hij overleed op 29 juli 1853 rond 16.00 uur. (Overlijdensakte – Open archief / BHIC)
Caroline Schaeffer, 16 mei 2021.

05-06-1894: Provinciale Noordbrabantsche en 's Hertogenbossche Courant
"VLIJMEN, 2 Juni. Heden middag gebeurde in den molen van J. De Roos een treurig ongeluk. Het vierjarig zoontje, dat met zijn broertjes aan 't spelen was viel van den eersten zolder, eene hoogte van ongeveer 15 meter. Hoewel de val een weinig gebroken was, doordat hij op den schouder van een ander kind neerkwam, is hij toch zoo ernstig gekwetst, dat aan 't behoud van 't leven getwijfeld wordt."
Caroline Schaeffer, 25 mei 2021.

Na het overlijden van Cornelis van der Heijden, hielden de weduwe en zoon Johannes de molen in bedrijf, die inmiddels van een 10 stoommachine was voorzien.
In maart 1901 overleed Johannes.
Rond 1900 nam A. Kools de graan- en schorsmolen over, inmiddels voorzien van een 10 pk petroleummotor.

11-08-1903: Provinciale Noordbrabandtsche en 's Hertogenbossche Courant
"VLIJMEN, 9 Augustus. Gisteren had de zoon van den molenaar J. d. R. het ongeluk door een der zolderluiken van den molen naar beneden te vallen zoodat hij ernstig gewond naar binnen moest worden gedragen. Terstond werd de hulp der geneesheeren Dr. Weijers alhier en Dr. Freericks uit 's-Bosch ingeroepen. Zijn toestand is zorgwekkend.
Caroline Schaeffer, 27 mei 2021.

03-04-1912: Provinciale Geldersche en Nijmeegsche courant
Zondagmorgen is te Vlijmen (N.-B.) afgebrand de korenmolen van den heer Adr. Kools. De groote partij koren, schors en karren, alles verbrandde. De machine werd geheel vernield. Assurantie dekt de schade.

De laatste eigenaar was F.J. Kools. De molen werd in 1953 onttakeld en van de kap ontdaan, in 1957 werd ook de rest van de molen gesloopt.

Bron: oaDe molenaar en zijn windmolens in de Langstraat, De Klopkei 1996.
Verzameling H. van der Kaay.

*Cornelis van der Heijden was een zoon van molenaar Martinus van der Heijden van de standerdmolen aan de Hoge Maasdijk (Tenbruggencatenummer 06485 d).

trivia

Een ansicht uit ca. 1910, gezicht vanaf Heidijk richting RK Kerk. Op de achtergrond de R.K. St. Jan Geboortekerk en de molens op de Akker en in de Julianastraat.