Molen Stroeërpolder, Hippolytushoef

Hippolytushoef, Noord-Holland

Hippolytushoef
Hollands Kroon, Noord-Holland
Wieringen

vijzel 1,90 m Ø

geschiedenis
Bij de Stroeërdijk heeft een poldermolen gestaan, die eigendom was van het Hoogheemraadschap Wieringen. Hij bemaalde de Stroeërpolder.

De molen sloeg door een duiker in de oude Zeedijk uit op de polder Waard-Nieuwland (Tenbruggencatenummer 00343). Door een voorboezem tussen de oude zeedijk en een kade van 1,20 + NAP liep het water vervolgens naar de stenen duikersluis aan het oosteinde van de polderdijk. Die sluis had twee openingen van 1,45 m breed en 1,75 m - NAP diep. Elke opening was gesloten door een schuif en een deur, welke beiden tegen de scheidingsmuur sloten. De ene doorgang diende voor de Stroeërpolder, de andere voor de polder Waard-Nieuwland zelf, die ook het onderhoud uitvoerde.

Na 1900 werd de molen gesloopt.

- "Wieringer molens en molenaars", artikel in "Op de hòògte" 2004 nr. 2, Historische Vereniging Wieringen.
Beide met dank aan H. van der Kaay.

Algemeen Handelsblad, 21 okt. 1933:
"De Vereeniging 'De Hollandsche Molen', welke steeds, met alle middelen welke haar ten dienste staan, voor het behoud van onze molens strijdt, is thans in het strijdperk getreden ten behoeve van drie molens op Wieringen, die voor afbraak zouden worden verkocht als gevolg van de invoering van electrische bemaling. Men hoopt ze echter in stand te kunnen houden als reserve-bemaal-werktuigen. V.l.n.r. de bedreigde molens in den Stroeërkoog, den Oeverschenkoog en den Westerlanderkoog."

Foto met toestemming overgenomen uit "Op de hòògte".