Molen Gester- en Oeverpolder, De Witte Molen, Den Oever

Den Oever, Noord-Holland

1 km Z van Den Oever, bij de Hoorndijk
Hollands Kroon, Noord-Holland
Wieringen

vijzel Ø 1,40 m

geschiedenis
De Witte Molen was een poldermolen welke stond in de Oeverse Koog. Deze molen is in 1933 gesloopt, omdat de waterhuishouding door de drooglegging van de Wieringermeer anders geregeld ging worden.

Bron: "Wieringer molens en molenaars", artikel in "Op de hòògte" 2004 nr. 2, Historische Vereniging Wieringen. Met dank aan H. van der Kaay.

Algemeen Handelsblad, 21 okt. 1933:
"De Vereeniging 'De Hollandsche Molen', welke steeds, met alle middelen welke haar ten dienste staan, voor het behoud van onze molens strijdt, is thans in het strijdperk getreden ten behoeve van drie molens op Wieringen, die voor afbraak zouden worden verkocht als gevolg van de invoering van electrische bemaling. Men hoopt ze echter in stand te kunnen houden als reserve-bemaal-werktuigen. V.l.n.r. de bedreigde molens in den Stroeërkoog, den Oeverschenkoog en den Westerlanderkoog."

Foto 2 met toestemming overgenomen uit "Op de hòògte".

Foto 3 dateert van 4 juni 1917.
Bron: digitale Noord-Hollandse atlas, nr. 3335.
Ingezonden op 29 juni 2007.

Het gebied dat de Gestermolen bemaalde heet de Gest of de Gesterpolder. Een andere naam voor hetzelfde gebied was Oeversche polder of Oeversche Koog.
Rien Eykelenboom, 16 dec. 2021.

In 1894 werd het gebied Gesterpolder genoemd, in 1936 Oeversche- en Gesterkoog.
De locatie is gebaseerd op de waterstaatskaart van 1901-1903, waarop zichtbaar is dat de molen door een sluis in de Stonteldijk naar het zuiden uitsloeg in het toenmalige haventje.

Tekst bij de foto in Het Noorden in woord en beeld, 27 okt. 1933:
"Op het vroegere eiland Wieringen loopen weer drie molens gevaar, te verdwijnen als gevolg van invoering van electrische bemaling. De Vereeniging "De Hollandsche Molen" zal trachten, er althans één te behouden voor reserve-maalwerktuig."