Molen Westerlanderkoog, De Haukes

De Haukes, Noord-Holland

Vijzel 1,63 m Ø
onbekend ✉︎ ? buiten 2022 2022 buiten aanw. 24,00

De poldermolen bij De Haukes wordt nog niet genoemd in De Vries 1864, wel in 1894.

De molen werd na 1900 gesloopt en vervangen door een motorgemaal.

In 1936 werden de Hoelmer- en de Westerlanderkoog (ca. 270 ha) bemalen door een gemaal aan de Haukesdijk, bestaande uit een verticale schroefpomp, direct aangedreven door een elektromotor met een vermogen 20 pk en een waterverzet van 20 m³ per minuut bij een gemiddelde opvoerhoogte van 1 m.

- "De zeeweringen en waterschappen van Noordholland", Mr. G. de Vries Azn., 1864.
- "De zeeweringen en waterschappen van Noordholland", derde uitgaaf, D. Kooiman, 1936.
- "Wieringer molens en molenaars", artikel in "Op de hòògte" 2004 nr. 2, Historische Vereniging Wieringen.
Met dank aan H. van der Kaay.

Algemeen Handelsblad, 21 okt. 1933:
"De Vereeniging 'De Hollandsche Molen', welke steeds, met alle middelen welke haar ten dienste staan, voor het behoud van onze molens strijdt, is thans in het strijdperk getreden ten behoeve van drie molens op Wieringen, die voor afbraak zouden worden verkocht als gevolg van de invoering van electrische bemaling. Men hoopt ze echter in stand te kunnen houden als reserve-bemaal-werktuigen. V.l.n.r. de bedreigde molens in den Stroeërkoog, den Oeverschenkoog en den Westerlanderkoog."

trivia
NB De molen staat niet op topografische kaarten, de aangegeven locatie is een schatting naar het kaartje in genoemde bron.

Foto met toestemming overgenomen uit "Op de hòògte".