Molen C (3e), Sint Maartensbrug

Sint Maartensbrug, Noord-Holland

aan de Molensloot, in het midden van de polder
Schagen, Noord-Holland
De Zijpe

vijzel 1,80 m Ø

geschiedenis
Vrij jonge molen, bouwjaar 1875, opvolger van een in 1874 verbrande voorganger. De molen bemaalde polderafdeling C ter grootte van 312 ha, was tevens seinmolen van Schermerboezem.
As nr. 948, De Prins van Oranje, gestoken in 1875

In de molen kwam in de 20e eeuw een dieselmotor welke de molenvijzel aandreef. De molen werd bewoond.
Na 1945 kwam de molen buiten bedrijf en werd zeer slecht onderhouden.
Nadat in de molen een elektromotor was geplaatst, werd hij door het Waterschap in 1966 verkocht en in 1968 afgebroken, er kwam een elektrisch gemaaltje voor in de plaats. De molen werd in 1968 onder de naam Eilinzon en later De Groene Pauw herbouwd in Abcoude, met een horecabestemming van 1971 tot 1981, en verbrandde daar in 1980.

Zie ook Molen A, Tenbruggencatenummer 00321.

Schager Courant, 16/09/1900; p. 1/4

Woensdag jl herdacht de heer J. Dekker, watermolenaar in polder C in de Zijpe, den dag, waarop hij voor 25 jaar als zoodanig werd aangesteld. De heeren G. C. Hulst, H. Bakker en P. de Wit, molenmeesteren in dien polder, brachten den jubilaris een bezoek, terwijl bij monde van den heer Hulst, den heer Dekker een couvert werd aangeboden, dat de stoffelijke bewijzen van waardering bevatte.