Molen Hempolder (2e), Krabbendam

Krabbendam, Noord-Holland

Groet, Schoorl
Duinkavel
Schoorl B (1) 10 De Polder Hem

Scheprad 4 m, 20 cm breed/ Later vijzel

geschiedenis

Doordat de bedijkers van de Schermer voor hun noordelijke uitwatering het einde van de Pettemervaart rechttrokken naar het Jacob Klaassensluisje, werd de Hempolder in tweëen gesplitst. Hierover waren reeds in 1633 afspraken met de inwoners van Bergen en Schoorl gemaakt, maar pas in 1659 werden de Schermerheren (c.q. het stadsbestuur van Alkmaar) door het Hoogheemraadschap van de Uitwaterende Sluizen (gesteund door de Hoge Raad) gedwongen de uitwatering eindelijk in orde te maken.

De molen werd vervangen door een windmotor, geplaatst aan de zuidelijkste punt van de polder.

trivia

Het Hempolder-molentje was gewoon een heel klein watermolentje, niets meer en niets minder. De Hempolder behoorde voor de verkaveling bij de gemeente Schoorl, daarna werd de polder in tweëen gedeeld en kwam dus gedeeltelijk bij de gemeente Warmenhuizen, nu Harenkarspel.
Sam Schipper, 25 dec. 2008.

De binnenkruier staat op een kaart van de Hempolder uit ca. 1660, zie Waterlands Archief fotonr. 33_KA00953.