Molen Polder Kortenhoef, Achterste molen, Kortenhoef

Kortenhoef, Noord-Holland

Wijdemeren, Noord-Holland
Vechtstreek
Kortenhoef A (2) 1519 Polder van Kortenhoef

scheprad

geschiedenis
Deze polder werd bemalen door drie molens, van west naar oost gezien stonden daar de eerste of Voorste molen, de tweede of Middelmolen en de derde of Achtermolen. Het water werd via een voorboezem op de Vecht geloosd.

De Achterste molen werd in 1633 als binnenkruier gebouwd als vervanger van de oude Grongse molen die 1½ tot 2 km oostelijker stond. De Achterste molen was kleiner en ranker dan de beide andere molens, echter volgens Zeeweringen 1864 hadden de molens allemaal dezelfde vlucht en een zelfde scheprad.

De naam "Dorscheveense en Grongse Polders" werd in 1841 gewijzigd in "Polder Kortenhoef".

Op 22 augustus 1889 ontstond aan een van de Kortenhoefse molens een brandschade van ƒ 240.

In 1891 werd de al min of meer buiten gebruik geraakte Achtermolen door de bliksem geraakt, brandde af en werd niet herbouwd. Men kon zonder de derde molen, omdat door de drooglegging van de Horstermeer veel water uit de Polder Kortenhoef daarheen wegkwelde.

Nieuws van den Dag, 25 okt. 1894:
"IJzeren Molenas.
Te Koop aangeboden: een zoo goed als nieuwe IJzeren Molenas met daarbij behoorende Vulingsstukken en Steenen, lang ruim 6 M. van voorkant Steen tot achterkant Pen, vervaardigd aan de Fabriek "de Prins van Oranje", te 's Hage. Adres de Secretarie van den Polder Kortenhoef."

In 1942 onderging de Middelste molen hetzelfde lot en brandde geheel af.
De Voorste molen bestaat nog en wordt tegenwoordig meestal 'Gabriël' genoemd.

trivia
In het Rijksmuseum te Amsterdam (afb. SK-A-1505) bevindt zich het schilderij "In de maand juli" van Paul Joseph Constantin Gabriël, ca. 1889, dat een molen aan een poldervaart toont. Vanwege de grote overeenkomst van de voorgrond met die op foto's van de Bankrasmolen bij Amstelveen (Tenbruggencatenummer 00995 b) werd gesuggereerd dat het schilderij die molen vertoont. In het tijdschrift Molenwereld werden hieraan drie artikelen besteed:
- "Welke molen op 'Juli'?", art. door J.S. Bakker in Molenwereld 193, juni 2015.
- "Een photoshoppende Gabriël?", art. door G.H. Keunen in Molenwereld 198, dec. 2015.
- "'In de maand juli' en Kortenhoef", art. door Leo Endedijk in Molenwereld 199, jan. 216. Met naschrift door J.S. Bakker.
De conclusie is dat de molen de Achterste molen van Kortenhoef is, dat de gebouwen aan de horizon daarmee kloppen, maar dat de directe omgeving van de molen meer op de situatie bij Amstelveen lijkt. Het blijft een in het atelier gemaakt schilderij, geen fotografische weergave.