Molen De Grote Molen opvolger, Vianen

Vianen, Utrecht

Vijfheerenlanden, Utrecht
Vijfheerenlanden

1913 verbrand en onttakeld 1965 restant gesloopt
Molenstraat is de oudste vermelding uit ca. 1560.
In 1691 werd een standerdmolen vervangen door een wipmolen. Tot deze tijd heette deze molen in tegenstelling tot De Kleine Molen, De Grote Molen.
De Kleine molen van Vianen stond aan de andere kant van de binnenstad op een bastion. Deze molen was echter te klein zodat bij de nieuwbouw van de Grote molen, een wipstellingmolen de Kleine molen verdween.

In 1838 werd deze molen, na brand, vervangen door een achtkante stellingmolen.

Algemeen Handelsblad, 16 oktober 1839:
"De Notaris G. H. Broekman, te Vianen, zal in 't Logement Het Zwijnshoofd, aldaar, op Vrijdag 28 October 1839, des Morgens ten 11 ure doen inzetten en ten zelfden dage des Namiddags ten 1 Ure, na gepresenteerde Verhooging, Finaal Verkoopen:
Eenen Hecht en Stern onlangs Nieuw Gebouwden en zeer goed Beklanten WIND-KORENMOLEN, ter hoogte van circa 5 Ned. Ellen van Steen en verder achtkant van Hout opgebouwd, voorzien van 3 paar Maalsteenen; en annex Loods of Wagenhuis; voorts met aangenaam afzonderlijk, doch nabij den Molen staand WOONHUIS enz."

De familie Remmerden kocht de molen op een veiling in 1903.
Voordat de Remmerdens de molen kochten, was hij kortstondig eigendom van de heer J.H.'t Hooft (afkomstig uit Bleskensgraaf). Deze 't Hooft heeft er een rechtszaak over verloren voor de rechtbank in Tiel (maart 1903), hij had de molen veel te duur gekocht, en vertrok naar Veenhuizen om daar Rijksmolenaar te worden.

Op 11 april 1913 werd de molen na brand onttakeld. Het bericht van afbranden van de molen stond in de Courant van 12 april 1913. De molen was toen van de familie Remmerden die er nog tot 1927 een mechanische maalderij bij het molenrestant hadden. In 1965 werd de romp uiteindelijk gesloopt.

Bron: oa. A.B. Jongeneel, 14 juli 2012.