Molen Polder Purmerland, De Jonge Bloem / Molen van Muis, Purmerland

Purmerland, Noord-Holland

Purmerland
aan de ringvaart van de Wijde Wormer
Landsmeer, Noord-Holland
Waterland

geschiedenis
De Jonge Bloem bemaalde, samen met een molen bij Purmerend, de Polder Purmerland, die door aanleg van het Noordhollands Kanaal in 1822 van de rest van de polder Waterland was gescheiden. Purmerland had een geheel eigen bemaling en een lager peil dan Waterland.
Deze molen staat niet aangegeven op kaarten van voor 1857. Ook niet op de kadasterkaart van 1811-1832, maar hij staat wel als "Watermolen en schuur" vermeld in de OAT van 1832.

Heel lang stonden de molen en het stoomgemaal (later motorgemaal) naast elkaar. Het fundament van het motorgemaal is nog aanwezig.

Bron ondermeer: "De zeeweringen en waterschappen van Noordholland", Mr. G. de Vries Azn., 1864.

"Aafje Valk, van Jacob Valk en Neeltje Crelis Tang 12 Junij 1772 in de kleine watermolen van de Purmerlander Polder."
Bron: DTB 10 Beemster Doopsgezind.

Jacob Valk was een oom van Jacob Pietersz de Boer, molenaar van de Grote Watermolen [Zuidermolen, dbnr. 7370].

Op 25 februari 1807 betaalde het polderbestuur een jaartraktement van ƒ 82-10 aan Dirk Valk als molenaar van de Kleine Mole.
Peter de Boer, 5 maart 2020.

trivia
In het boekwerk c.q. scriptie: VERBINDINGSPADEN DOOR HET VEEN, ontstaansgeschiedenis van de dorpen rond de Twiske-polder, door Jan de Jongh wordt de verdwenen molen De Jonge Blom vernoemd.
Jan Westerlaken, 9 maart 2005.

Deze foto toont vrijwel zeker de molen De Jonge Blom.