Molen De Hoop, Oud-Zuilen

Oud-Zuilen, Utrecht

Binnenweg
Stichtse Vecht , Utrecht
Zuilen
Vechtstreek

versieringen

De eerste gedenksteen bevond zich boven de deur van de molen. Deze steen is bewaard gebleven en opgenomen in de collectie van het Museum van Zuilen.

De eerste steen gelegt
DOOR
M. van Voorthuijzen
oud
2 jaar en 4 maanden den 27 JULY 1829

Nb.: M. Voorthuijzen is Maagje (geb.4 maart 1827) dochter van Gerrit van Voorthuisen en Maagje Cazant.

De tweede steen zat ingemetseld boven de deur van het woonhuis van de molenaar
Nb.: In een boekje 'Molens van Utrecht' in oude ansichtkaarten, staat vermeld dat de gevelsteen (afb.2) van de molen zou zijn en dat de molen gebouwd was in 1832 n.a.v. die steen.
Het bouwjaar is dus bijgesteld naar 1829.

1954 onttakeld 1968 gesloopt
geschiedenis

Tot na de Tweede Wereldoorlog verkeerde deze korenmolen aan de Binnenweg langs de Vecht richting Oud-Zuilen in uitstekende staat, maar rond 1950 werd hij door de ernaast staande Amsterdamse Kininefabriek van de eigenaar Arie Jan de Ridder gekocht. Arie Jan de Ridder was de laatste eigenaar van de molen, later kocht hij ook de kininefabriek.

In 1945 werd nog vermeld dat de molen in prima staat verkeerde. De molen werd steeds meer ingebouwd, waardoor de windvang steeds slechter werd.

1954: De molen werd onttakeld

1968: De molen viel uiteindelijk ten offer aan de uitbreiding van deze fabriek, nu ACF geheten.

trivia

De witte paal rechts op de foto werd gebruikt om de trekschuiten door de bocht in de rivier te trekken.

1. Bij de prentbriefkaart uit 1906:
Gezicht op het Zandpad met jaagpad en de Vecht te Zuilen uit het noorden, met op achtergrond de korenmolen De Hoop. Dit gedeelte van de gemeente Zuilen is per 1954 bij de gemeente Maarssen gevoegd en heet sindsdien Oud-Zuilen. De naam van dit gedeelte van het Zandpad is later gewijzigd in Oostwaard.
Op de plaats van de molen is nu een nieuw wijkdorp genaamd OpBuuren. De nieuwe straat waar de molen stond heet De Hoopkade.
Gilbert Stokman, 1 juli 2011

Op de eerste kadastrale kaart van 1812, verbeterd 1819 en herzien in 1831 staat hier de voorganger, gemarkeerd 'rogmolen'.